Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Meesters van de Jugendstil, Museum voor Toegepaste Kunst Boedapest toont mooiste werken

imm-c-klWoensdag 25 juni 2014 - Twee tijdelijke tentoonstellingen die momenteel in Boedapest in het Museum voor Toegepaste Kunst (Iparművészeti Múzeum) lopen, zijn wegens groot succes verlengd tot 31 augustus. In dit museum, ontworpen door de beroemde Hongaarse architect Ödön Lechner en bekend door het kleurrijke dak van de keramiekfabriek Zsolnay, zijn nu de topstukken uit de Jugendstil verzameling van het museum te zien.

imm-bHet museum, dat geopend werd in 1896, heeft een zeer bijzondere collectie van binnen- en buitenlandse werken uit de periode van de Jugendstil in huis. De eerste directeur van het museum, Jenő Radisics, begon vanaf 1889 al met het verzamelen van werken van topontwerpers uit onder meer Frankrijk, Engeland, Oostenrijk en Duitsland.

De tentoonstelling 'Meesters van de Jugendstil' werd in 2013 samengesteld voor het Musei Capitolini in Rome in het kader van het Hongaars-Italiaanse Culturele Jaar. De prachtig uitgelichte lampen, vazen, wandkleden, sieraden, schalen en nog veel meer andere voorwerpen die er te zien zijn, lijken samen wel de echte schatkamer van het museum te vormen. Maar voordat je die ruimte ingaat, kom je eerst in een bijna als tempel ingerichte zaal terecht. Daar zijn de zuilen, ornamenten, friezen, raamlijsten en andere onderdelen van het paviljoen te zien dat door de Franse keramiekfabriek van Albert Bigot werd ontworpen voor de Paris Universal Exhibition in 1900. Het Iparművészeti Múzeum kocht een groot deel van dat paviljoen op en met de trein kwamen de stukken in grote kisten verpakt naar Boedapest. Het is voor de eerste keer dat al die stukken tegelijkertijd in deze opstelling in het museum te zien zien.

1929-0121 BerenyMocht u nog voor 27 juli deze tentoonstellingen gaan bekijken, koop dan ook een kaartje voor de tijdelijke tentoonstelling in de grote zaal. Deze expositie 'Bolder than painting - modern commercial posters in Hungary 1924-1942' over de onstaansgeschiedenis en ontwikkeling van de reclameaffiches vanaf de jaren twintig tot begin jaren veertig in Hongarije, is grotendeels samengesteld met werken uit de archieven van het de Nationale Széchényi Bibliotheek. Je kijkt je ogen uit naar de energie die in die tijd loskwam bij het bedrijfsleven en de door hen ingeschakelde kunstenaars om de consument middels een explosie aan ontwerpen, kleuren en typografie aan het kopen van producten zoals sigaretten, zeep, radio's, gloeilampen en keukenappartuur te brengen. Alle werken zijn, net als bij bovengenoemde twee exposities, van uitgebreide informatie in het Engels voorzien. Hoewel er ook een catalogus van deze expositie te koop is, zou je het liefst sommige affiches zo van de wand willen trekken om ze thuis op te hangen. De kleuren van deze grote originele stukken zijn warm en intens, de kleine afbeeldingen in de catalogus kunnen daar niet aan tippen.

Meer informatie en achtergronden bij de exposities, Engelstalig, in de links hieronder:

Nog tot 31 augustus 2014 

Masters of Art Nouveau in the Collection of the Museum of Applied Arts

The Bigot Pavilion – Art Nouveau Architectural Ceramics from Paris

Nog tot 27 juli

Bolder than painting - modern commercial posters in Hungary 1924 - 1942

Het Museum voor Toegepaste Kunsten is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Meer informatie over toegangsprijzen: IMM

Adres: Üllői út 33-37, 1091 Boedapest


>>>> Redactie HV

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije