Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije niet klaar voor onderhandeling met IMF

Donderdag 7 juni 2012 - De onderhandelingen van Hongarije met het IMF en de ECB over een kredietverstrekking lopen wederom vertraging op. Op aandringen van het IMF en de ECB zal Hongarije toch nog een paar punten in de centrale bank wet moeten aanpassen.

In eerste instantie zou het parlement afgelopen maandag de deels al wel aangepaste wet hebben willen aannemen. Maar de onderhandelaar namens Hongarije en minister zonder portefeuille Mihály Varga heeft het kabinet opgeroepen die stemming uit te stellen. De centrale bank wet voldoet nog steeds niet op alle vereiste punten en Varga wil, of kan, niet aan de onderhandelingen beginnen als die niet zijn aangepast. Zo is de onafhankelijkheid van de Hongaarse Nationale Bank nog niet volledig gegarandeerd en ook de door de regering bedachte uitbreiding van het bestuur van de monetaire beleidsraad, met een extra door de regering aangestelde vice-president, is een struikelpunt voor het IMF en de ECB.

De verwachting is dat er voor het zomerreces van het parlement, midden juli, gestemd zal gaan worden over de nog verder aan te passsen wet. Anderen spreken erover dat het deze maand al kan gebeuren omdat die aanpassingen veel sneller gerealiseerd zouden kunnen worden.

Naar aanleiding van het advies van de Europese Commissie om Hongarije toch geld uit het cohesie fonds te geven in 2013, liet premier Viktor Orbán vorige week op televisie weten dat dat een enorm succes is voor Hongarije. Het vertrouwen in de Hongaarse economie is weer hersteld en Hongarije zou dus ook zonder een krediet van het IMF verder kunnen, aldus Orbán. Minister van Economische Zaken György Matolcsy reageerde op een andere wijze. Hij vindt nog steeds, aldus een artikel in Heti Válasz, dat Brussel bezig is om een gecentraliseerd Europees Rijk op te bouwen. En dat tast de onafhankelijkheid van Hongarije aan, die volgens hem juist nodig is om de economie weer gezond te krijgen. Onderhandelaar Mihály Varga is waarschijnlijk nu de wijste van de drie, zonder populistische uitspraken te doen verricht hij zijn werk rustig balancerend tussen de verschillende partijen. 

>>>> TdS
>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije