Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

IMF/EU en Hongarije, wie is aan zet?

Donderdag 6 september 2012 - Hoewel premier Viktor Orbán deze week liet weten dat de onderhandelingen met het IMF/EU half september echt van start gaan en dat er enkel nog wat kleine details besproken moeten worden, - vorige week maakte hij nog bekend dat hij niet van plan is een aantal zwaardere eisen van het IMF/EU in te willigen - blijkt dat het IMF nog helemaal geen datum in de agenda heeft staan.

Hoofd van de onderhandelingscommissie Mihály Varga gaat er ook vanuit dat half september begonnen kan worden, fractievoorzitter van de Fidesz Antal Rógan schat het in op eind van dit jaar. Maar er zijn economisch analysten die het somberder inzien, pas in 2013 gaan de onderhandelingen beginnen, als ze al beginnen. Ook melden verschillende bronnen dat het plotselinge optimistische geluid vanuit Hongarije te maken heeft met de mislukte bedelactie bij Azerbeidjaan, met een glimlach op het gezicht proberen ze nu het IMF en de EU te paaien. Het IMF houdt intussen een slag om de arm, wacht nog steeds op een officieel antwoord op de brief die ze in juli naar de Hongaarse regering stuurden en zegt nog geen datum te hebben geprikt.

Een van de lastigste punten is de financiële transactie tax (FTT) die volgend jaar ingevoerd zal gaan worden. Zowel het IMF als de EU hebben bezwaren tegen die tax, omdat die namelijk ook voor de Hongaarse Nationale Bank zou gaan gelden. De EU blijkt zich daarom al voor te bereiden op een inbreukprocedure tegen Hongarije, een extra reden voor Hongarije om wat meer welwillendheid te tonen. Het welslagen van het dit jaar gestartte grote banenplan van de Hongaarse regering hangt mede af van deze tax, daarmee zou het plan deels gefinancierd moeten worden.

Het IMF/EU hebben niet alleen moeite met de FTT en het banenplan, ook de begroting voor 2013, de pensioenen en bepaalde belastingregels zouden moeten worden aangepast. Als je het eisenpakket bekijkt zoals die bij de leden van Fidesz op tafel kwam te liggen deze week (zie Portfolio) is er nog veel werk aan de winkel voor de Hongaarse regering. Leek er voor de zomervakantie kans te zijn op gelijk spel, inmiddels werden de belangrijkste pionnen al weer verplaatst. Hoe de uitkomst ook moge zijn, het schaakspel dat vorig jaar november begon zal zeker lang gaan duren. Inmiddels heeft Viktor Orbán donderdagmiddag een nieuwe zet gedaan en laten weten, op facebook zelfs, niet op de deze week ontvangen eisen van het IMF in te willen gaan.

>>>> Kormany.hu - Prime Minister Viktor Orbán says: IMF/EU loan deal is expected in autumn

>>>> Portfolio.hu - Hungary PM expects IMF/EU talks to conclude in the autumn

>>>> Portfolio.hu - Hungarian lawmakers learn about IMF/EU conditions to credit

>>>> Portfolio.hu - Commission to start infringement procedure against Hungary over transaction tax

>>>> Portfolio.hu - Hungary unlikely to seal IMF credit deal this year, may fail altogether - Erste Hungary CEO

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich gratis te registreren

   
>>>> TdS  
>>>> Bron:  diverse media

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije