Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Je geeft wat, je pakt wat

Woensdag 4 september 2013 - Er komt weer een drastische verlaging van de energietarieven aan, maar wanneer precies is niet helemaal duidelijk. Volgens János Lázár, als staatssecretaris verantwoordelijk voor het Kantoor van de Premier, zal dat op 1 november gebeuren. Maar volgens Antal Rogán, hoofd van de parlementaire commissie van de Fidesz ligt dat een beetje anders. Of per 15 oktober dit jaar of per 1 januari 2014 kunnen de tarieven met 10% omlaag, maar de regering is nog in beraad over welke stappen er gezet moeten worden, aldus Rogán.

De regering zet haar beleid om de tarieven voor nutsvoorzieningen te verlagen hoe dan ook voort. Dat klinkt als fijn nieuws voor de burger, misschien kunnen veel Hongaren in de komende winter zelfs hun energierekeningen wel betalen, maar de regering heeft dit jaar ook nog een ander beleid ingezet, namelijk die van de financiele transactie tax (FTT). De vorige minister van Financiën György Matolcsy liet nog weten dat deze tax geen grote gevolgen zou hebben voor de consument, maar enkel voor de banken en andere financiele organisaties. Maar de tax, in augustus door de regering zelfs nog verhoogd van 0,3 naar 0,6 procent, wordt wel doorberekend aan de klant. De FFT op betalingen met een betaalkaart is in augustus verhoogd van 0,2 naar 0,3%.

Elke geldtransactie, dus ook het elektronisch betalen in winkels, wordt belast. De tax is bedacht om het Hongaarse begrotingstekort onder de 3% van het BBP te kunnen houden. Door boodschappen met je bankpas te betalen, steun je dus de staatskas. Naast de al torenhoge BTW-tarieven kan dat er nog wel bij. Er ziet niet veel anders op dan zoveel mogelijk met contant geld te betalen, met het risico van verlies en diefstal, of de ruilhandel weer nieuw leven in te blazen. Maar de kachel kan weer op hoog en de lampen mogen een uurtje langer branden.

>>>> Redactie HV  
   

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije