Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Geen nationalisering of onteigening, maar overname

Maandag 30 september 2013 - In navolging van de eerder door premier Viktor Orbán gedane uitspraken over het terugkopen door de Hongaarse staat van een aantal geprivatiseerde energiebedrijven, liet de burgemeester van Boedapest, István Tarlós, vorige week weten dat alle nutsbedrijven in de hoofdstad weer in Hongaarse handen zullen komen.

Premier Orbán liet in een interview op 20 september weten dat er plannen zijn om zes of zeven nutsbedrijven terug te kopen, maar ging toen niet verder in op de details. Wel moet er nog voor de komende verkiezingen in 2014 een nieuwe wetgeving rond zijn waardoor huidige energiebedrijven omgevormd kunnen worden tot bedrijven zonder winstoogmerk. 

Volgens woordvoerder van de regering András Giró-Szász is er geen sprake van nationalisering of onteigening, zoals in de linkse media beweert wordt, maar worden het overnames en de bedrijven kunnen zelf beslissen of ze wel of niet op het aanbod van de staat ingaan. Ook als de bedrijven non-profit worden en de regulering daarvoor in handen van de regering komt, betekent dat nog niet dat er aan vriendjespolitiek gedaan zal worden, aldus Giró-Százs. Volgens hem behoren de begrippen 'onteigening' en 'vriendjespolitiek' tot het socialistische tijdperk.

   
>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije