Waarschuwing

    Laden XML bestand mislukt

    Comment not terminated

    Tuinieren op kleigrond

    Campsis radicans: een prachtige klimplant voor een warme standplaats - Foto: Hongarije VandaagMaandag 23 april 2007 - In Hongarije heb je te maken met weerbarstige klei-en leemgrond, grote temperatuurverschillen tussen zomer en winter en lange perioden van droogte. Hoewel dit een ongunstige combinatie lijkt, zijn er absoluut volop mogelijkheden om een prachtige tuin te laten ontstaan. Graag noem ik u vaste planten en heesters die de temperatuurverschillen in zomer en winter zullen overleven. Voor sommige planten is het aanbevolen om winterbescherming te geven. Een eenvoudige methode wordt hieronder beschreven.

    Allereerst kan ik over kleigrond vertellen dat deze zeer voedzaam is en goed vocht vasthoudt. Dit zijn ideale eigenschappen in een droge zomer. Ook zijn er zeer veel planten die het goed doen op kleigrond: rozen, hortensia's en vaste planten en heesters die van kalkrijke grond (pH>7) houden. In onderstaand lijstje een selectie van vaste planten en heesters, die geschikt zijn.

    Planten voor kleigrond

    Geschikt voor zon/halfschaduw

    Lavendula

    Helleborus niger

    Buxus

    Syringa vulgaris

    Hypericum

    Narcissus

    Wisteria sinensis

    Tulipa

    Clematis

    Buddleia davidii

    Aucuba japonica

    Ceanothus "Gloire de Versailles" 

    Perovskia atriplicifolia

    Philadelphus

    Rosmarinus officinalis

    Taxus baccata

    Om de kleigrond, en ook leemgrond, beter bewerkbaar te maken is het verstandig deze een wat opener structuur te geven door het toevoegen van losse aarde, bladresten (humus), compost of verteerde stalmest.

    Gemengde beplanting van eenjarigen, vaste planten en siergrassen - Foto: Hongarije VandaagEen heel eenvoudige en doeltreffende methode wil ik hier aanbevelen. Bedek elk najaar de tuinborders met een dikke laag afgevallen blad. Het bodemleven wordt hierdoor gestimuleerd en het humusgehalte van de grond stijgt. Bovendien geeft deze ‘deken' een prima winterbescherming en krijgt het onkruid geen kans om tot ontwikkeling te komen. In het voorjaar werk je het verteerde blad door de grond. Zo ontstaat als vanzelf een gemakkelijk te bewerken bodemstructuur. Soms is het toevoegen van grof zand een optie om de grond te verschralen en de waterdoorlaatbaarheid te bevorderen.
     
    Ongeschikt voor kleigrond zijn de planten en heesters die van zure grond (pH<6) houden. Onderstaand een lijstje van deze planten. Dit zijn voornamelijk planten die het goed doen op bosgrond. Deze grond heeft een zeer hoog humusgehalte. Dit is te herkennen aan de donkerbruine kleur en de losse structuur. Ook deze grond houdt goed water vast. Planten, heesters en bomen, die van zure grond houden, zijn: dennen, beuken, rhododendrons, azalea's,  hosta's en skimmia. In onderstaand lijstje staan nog meer geschikte vaste planten en heesters.

    Planten voor zure grond

    Geschikt voor zon/halfschaduw

    Calluna vulgaris

    Blauwe Hydrangea macrophylla

    Erica carnea

    Corylopsis pauciflora

    Pieris japonica

    Enkianthus campanulata

    Hamamelis

    Halesia carolina

    Trillium grandiflorum

    Kalmia latifolia

    Vaccinium vitis-idaea

    Styrax japonicus












    Voor de verzorging en bemesting van tuinplanten is het van belang te weten op welke grondsoort een plant gedijt. De voedingsstoffen moeten aangepast zijn aan de zuurgraad waar de plant behoefte aan heeft. Het is echter niet nodig uitgebreid bodemonderzoek te doen. Als u bovenstaande lijstjes hanteert brengt u planten in uw tuin die voldoende voedingstoffen uit de bestaande bodem kunnen halen. Als u toch tekorten merkt verbetert u de grond door toevoeging van humus, compost of verteerde stalmest, eventueel aangevuld met een geschikte specifieke meststof. 
     
    Hibiscus syriacus: in Hongarije populair als haagplant - Foto: Hongarije VandaagOverigens vragen de meeste tuinplanten een zwak zure tot neutrale grond (pH 6-7). Naast de grondsoort speelt ook de vochtigheid en de hoeveelheid zonlicht een rol in de keuze van de beplanting. Op een natte standplaats in de schaduw kiest u andere planten dan op een droge standplaats in de volle zon. Over het algemeen geldt dat u bij de keuze van de beplanting hier voldoende aandacht aan besteedt.  Een plant op de verkeerde plaats tiert niet en zorgt voor teleurstelling. Kijk ook rond in uw omgeving en observeer welke planten er groeien en het goed doen en welke niet. 

    Planten voor natte grond

    Geschikt voor zon/halfschaduw

    Andromeda polifolia

    Sagittaria latifolia

    Calla palustris

    Typha latifolia

    Caltha palustris

    Iris versicolor

    Carex stricta

    Lysimachia nummularia

    Houttuynia cordata

    Clethra alnifolia

    Cornus alba  "Elegantissima"

    Hydrangea paniculata

    Ilex verticillata

    Viburnum trilobum

     
    Kortom: voor een juiste keuze bekijkt u zowel de grondsoort als de licht- en vochtbehoefte van de plant. Als u op deze wijze te werk gaat, zult u volop genieten van de begroeiing in uw tuin.
     
    Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Mariëtte Verlaan via
     of 06-52686137. Op haar website www.marts-art.nl ziet u voorbeelden van tuinontwerpen en beplantingsplannen. Mariëtte heeft de ambitie om ook tuinen in Hongarije sfeervol en natuurrijk te ontwerpen.

    >>>> Auteur Mariëtte Verlaan
    >>>> Bron Mart's Art

    {moscomment}

    Gerelateerde artikelen

    Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

    Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

    Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
    Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
    Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
    Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
    Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
    Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
    Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije