• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Katholieke Hongaarse bedevaart, hoe zuiver is die?

csiksomlyoDinsdag 25 mei 2010 - Elk jaar met Pinksteren komen Hongaarse katholieken en die uit andere landen naar het vroeger nog Hongaarse maar nu Roemeense Csiksomlyó voor de jaarlijkse bedevaart. Péter Csíkós schreef in 2008 daarover een artikel. Bijgaand een fimpje over de bijeenkomst dit weekend waarop naar schatting honderdduizend gelovigen afkwamen. Opvallend: regelmatig is een speciale vlag te zien, de Árpád vlag. Deze vlag wordt als symbool gebruikt door de Hongaarse rechts-extremistische partij Jobbik en Magyar Garda (Hongaarse Garde).

Niet toevallig leunen deze twee, en hun woordvoerders via diverse websites, graag tegen de Rooms-Katholieke kerk aan en verbinden zij hun leer aan die van Christus om hun streven naar een hernieuwd Groot-Hongarije, zonder Joden en ander 'gespuis', onder de vlag van Árpad te verwezenlijken. En om dat Karpatenbekken natuurlijk weer lekker vroom en katholiek te maken. Dat wordt nog wat met die lui. Want in dat voormalig Hongaarse gedeelte van Roemenië (Erdély/Transsylvanië) is toch juist de Hongaarse reformatie begonnen en overeind gebleven, toen en zelfs soms nu nog met hulp van Nederlandse dominees. Juist die protestante Hongaarse gemeenschap in Roemenië was nauw betrokken bij de strijd tegen Ceausescu en het communisme. Deze hele bedevaart is juist voortgekomen uit de strijd tussen protestanten en katholieken eind zestiende eeuw (zie artikel Péter Csikós). Welk signaal zend de Jobbik nu naar hen uit?

Bekijk hier het fimpje, Hongaarstalig, van MTI

>>>>  TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije