• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Friese Paarden in Hongarije, Keuringsdag Simonpuszta

FrizLSzemle1-aZondag 22 augustus 2010 - Al sinds 2001 bestaat er in Hongarije een Vereniging voor het Friese Stamboek Paard (FLME). Wereldberoemd is dit mooie zwarte Friese paard en in Hongarije blijken de leden van deze vereniging momenteel over ongeveer 175 van deze bijzondere paarden te beschikken. Én alweer voor de vierde keer vindt er de jaarlijkse officiële keuring van hengsten, merries en veulens plaats door juryleden uit Nederland. Dit jaar is dat op 11 september 2010 in Simonpuszta, tussen Érd en Martonvásár, dat ligt vlakbij de M7.

FrizLo1Maar behalve de keuring van de paarden is er die dag een vol programma waar juist ook Nederlanders voor worden uitgenodigd. Want niet alleen de Hongaarse paardenbezitters komen bij elkaar, deze dag is ook bedoeld als feestdag waarop Hongaren, Friezen, Nederlanders en alle andere geїnteresseerden samen kunnen genieten van alles rondom het thema 'Het Friese Paard'.

In de ochtend vindt de keuring plaats, daarna volgen verschillende shows en demonstraties met de paarden. Verder zijn er lezingen over het Friese paard, is er een fototentoonstelling te bekijken en is er voor de kinderen van alles te doen. Knutselen, paardrijden, spelen met boerderijdieren, sporten, aan alles is gedacht. En hoe kan het ook anders in Hongarije, er valt natuurlijk volop te eten en te drinken.

FrizLSzemleFriseur-aDe FLME (Fríz Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete) is nauw verbonden aan de Koninklijke Vereniging "Het Friesche Paarden-Stamboek". Na eerdere vakkeuringen door Nederlandse juryleden in Hongarije is de registratie en administratie van de Friese paardenfokkerij in Hongarije aan het FLME toegewezen. Elk Fries paard in Hongarije met een eigen stamboom staat zowel geregistreerd bij de FLME als bij "Het Friesche Paarden-Stamboek". Verder maakt de FLME deze paarden en de fokkerij ervan onder een breder publiek bekend en promoot ze het Friese paard met zijn rustige karakter als ideaal rij- en koetspaard. Daarnaast stimuleert zij de contacten tussen Hongaarse paardenhouders en die in Nederland en de omringende landen.

Wilt u meer weten over de Vereniging FLME, of informatie willen over de dag in Simonpuszta, neem dan contact op met de Nederlandstalige bestuursleden Drs. Eva Titia Bérczy (oprichter & buitenlandse betrekkingen) of met Anja de Jonge-Wiersma (secretaris). Hun contactgegevens staan in onderstaande tabel.

  11-09-2010  A Fríz Ló Szemle - De Friese Paardenkeuring
>>>> Locatie:  Simonpuszta, ten zuiden van Érd.
 M7 richting Martonvásár aan de linkerzijde.
>>>> Keuring:  Aanvang 09.00 uur tot ong. 13.00 uur
 Paardenshows vanaf 12.00 uur
>>>> Entrée:  1000 Huf
>>>> Telefoon:  Drs. Eva Titia Bérczy  +36-34-388140
 Anja de Jonge-Wiersma + 36-34-374238
>>>> E-mail:
>>>> FLME  Website Fríz.hu
>>>> KFPS  Website Het Friesch Paarden-Stamboek

 

FrizSzemle_377-a FrizAnja-a426 FrizSzemle_586-a

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije