Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Theatergroep Space, Petra & Luc

space-bank-aDinsdag 20 april 2010 - De Nederlandse Luc van Loo en de Hongaarse Petra Ardai vormen samen theatergroep SPACE en zij wonen en werken zowel in Hongarije als Nederland. Voor Holland Újság (tijdschrift Nederlandse Club) sprak ik in februari dit jaar met Petra over het leven in twee culturen, de theatertraditie in beide landen en hun nieuwste voorstelling 'The Cloud' die in mei ook in Hongarije is te zien.

Petra vertelt dat ze juist op het punt staan weer naar Nederland te vertrekken. Zo'n vier maanden zijn ze nu in Boedapest geweest voor de productie van de nieuwste voorstelling, die eind februari in Nederland in premiere gaat. Sinds de geboorte van hun dochter Zsófi leven Petra en Luc afwisselend in Amsterdam en Boedapest. In hun leven lopen de Nederlandse en Hongaarse cultuur parallel. Als ze in Amsterdam zijn gaat Zsófi naar een Nederlandse school en als ze in Boedapest zijn, naar een Hongaarse school.

space-tafel-aDe verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Hongaarse cultuur zijn inspiratie voor hun voorstellingen. Zo draaide de voorstelling 'Holland Tsunami', die in 2008 in Boedapest was te zien als onderdeel van het Nederlands-Vlaamse LOW-festival, over de vraag wat er zou gebeuren als Nederland onder water zou komen te staan. Zouden de Hongaren de Nederlanders te hulp schieten en hen gastvrij ontvangen? De voorstelling was een groot succes en in Hongarije zelfs een hype. Van tevoren waren ze gewaarschuwd dat het Hongaarse publiek misschien terughoudend zou reageren maar niets bleek minder waar. Ze kregen lovende recensies en mensen belden zelfs naar de Nederlandse Ambassade om bedden aan te bieden voor de 'Hollanders', vertelt Petra. Ze verklaart het succes doordat niet alleen de Hongaren op de hak werden genomen in de voorstelling, maar ook de Nederlanders – tot groot vermaak van de Hongaren.

thecloudfotopetraardaiHun voorstellingen spelen zich af op de rand van werkelijkheid en fictie. Iets wat in Hongarije nog vrij nieuw is, vertelt Petra, ondanks de sterke Hongaarse theatertraditie. Door middel van theater de werkelijkheid laten zien. In hun nieuwste voorstelling 'The Cloud' verwelkomen ze het publiek in het museum van de toekomst. Ze plaatsen het publiek vijftig jaar vooruit in het jaar 2060 om terug te kijken op het jaar 2010. Het is een interactieve theaterbelevenis die bestaat uit een mix van verschillende theatervormen: een hoorspel in de openbare ruimte, een realityshow en een soap, aangevuld met livemuziek (door o.m. de Chinese operazangeres Li Yang) en een collage van videofragmenten van interviews. De voorstelling begint buiten met een rondleiding en toelichting over het straatbeeld anno 2010, de mode van toen en hoe er toen geleefd werd.

'The Cloud' is een meertalige, internationale co-productie die wordt gespeeld in het Nederlands, Hongaars, Chinees, Frans, Duits en Engels en waar nodig is ondertiteld. Komt dat zien op 7 en 8 mei a.s. in Trafó in Boedapest. Daarna ook onder meer ook nog te zien in Pécs.

Voor meer informatie, kaartverkoop en meest actuele speellijst Nederland en Duitsland: TgSpace

>>>> Door:  Janneke Faber
 Eerder gepubliceerd in Holland Újság
>>>> Foto's:  The Cloud - Theatergroep Space

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije