Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Boeddhabeeld teruggehaald uit Boedapest

mumbhDinsdag 24 maart 2015 - De wereldwijde media-aandacht voor de mummie in een Chinees boeddhabeeld dat in het Hongaars Museum voor Natuurwetenschappen het topstuk vormde van de expositie over mummies, liet in China na twintig jaar een flink aantal belletjes rinkelen. Het beeld zou in 1995 uit een tempel in de provincie Fuijan gestolen zijn. Vorige week heeft het Drents Museum, dat het beeld in bruikleen heeft van een Nederlandse eigenaar, het beeld laten terughalen uit Boedapest.

In februari stond het museum in Boedapest door dit boeddhabeeld opeens in het wereldnieuws. Toen het in China op de televisie kwam, lieten inwoners van het dorp Yanchun in de provincie weten dat het beeld in 1995 uit hun tempel gestolen is. De uiterlijke kenmerken van het beeld en de lettertekens op het kussen waar de monnik op zit zouden ermee overeenkomen. In de tijd van de Song Dynastie (960-1279) werden meer van ditt soort beelden gemaakt met monniken die zich op deze manier lieten mummificeren. De autoriteiten in de provincie Fuijan die verantwoordelijk zijn voor het cultureel erfgoed zijn een onderzoek gestart om bewijzen te verzamelen dat het beeld inderdaad uit het dorp afkomstig is. 

De woordvoerster van het Museum voor Natuurwetenschappen Mónika Kiss Stéfan liet aan het Chinese persbureau Xinhua weten de gang van zaken zeer te betreuren Van zowel het Drents Museum als van de eigenaar is er geen uitleg gegeven over het plotseling terughalen van het beeld.

Later deze week publiceerde het NRC een artikel met meer details over de 'onbekende eigenaar'.

NRC, voor abonnees of betaald: Van wie is deze boeddha? 

Lees meer:

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije