Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije en het IMF, het slijpen der messen

Maandag 9 januari 2012 - Terwijl onderhandelaar Tamás Fellegi dit weekend gehaast zijn koffers pakte voor een versnelde reis naar het IMF in Washington, liet premier Viktor Orbán weten dat Hongarije geen voorwaarden zal stellen voorafgaande aan de onderhandelingen.

Hij vertelde in het interview met persbureau MTI (zie onderaan artikel) ook dat hij nog steeds geen overtuigende argumenten gehoord heeft waardoor hij huidige wetten, en in het kader van de onderhandelingen met het IMF en de EU vooral de Bankwet, zou gaan aanpassen. 'Maar, we staan open voor elke mening', aldus Orbán. In het interview valt tussen de regels veel meer te lezen, en het is de vraag of dit interview niet enkel en aleen bedoeld is om zijn aanhang gerust te stellen en nog eventjes, in wat minder scherpe bewoordingen dan gebruikelijk bij Orbán, een paar fijne tikjes uit te delen naar Europa en de VS. Veel Hongaarse kranten gingen vandaag in op dit interview dat door rechtste kranten zoals Magyar Hírlap aangegrepen werd om links weer flink zwart te maken: 'De Hongaarse democratie van de meerderheid wordt door die misdadigers kapot gemaakt, ze maken de wil van het Hongaarse volk kapot'.

Onderhandelaar Fellegi vertrok eerder naar Washington dan gepland. Dat zou mede kunnen liggen aan het feit dat afgelopen vrijdag de voorwaarden van het IMF voor de onderhandelingen en het te bereiken hulppakket op de website van het Hongaarse weekblad Figyelő gepubliceerd werden. Volgens zeggen zijn die gegevens naar de pers gelekt, anderen denken dat het bewust aan Figyelő is toegespeeld. Voor Orbán en consorte is het niet handig dat die informatie is gelekt, nu kan iedereen volgen wat er precies besproken gaat worden. Openbaarheid van zaken en transparantie worden wel met de mond beleden, in de praktijk houdt de regering graag vele zaken achter.

Fellegi heeft mandaat gekegen om op vier onderwerpen besluiten te kunnen nemen in de onderhandelingen, zonder dat hij die met de Hongaarse regering hoeft te overleggen. Ook heeft hij van Orbán globale richtlijnen ontvangen hoe te onderhandelen. Behalve voor die vier punten heeft Fellegi dus geen mandaat voor andere delen in de onderhandelingen. Daarin zal Orbán zeker zijn vingers steken zodra hij de kans krijgt.

Een uitgebreid artikel naar aanleiding van het interview verscheen op Portfolio.hu

>>>> Hungary sets no preconditions to IMF/EU credit talks - Orbán

De Europese Commissie en de Hongaarse bankwet

>>>> EU close to concluding probe of Hungary's Central Bank Act - Altafaj


>>>> TdS
>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije