Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Voorstellen Hongaars Banenplan aangenomen door parlement

Vrijdag 5 oktober 2012 - Afgelopen maandag zijn een aantal voorstellen die deel uitmaken van het 'Job Protection Plan' aangenomen in het Hongaarse parlement. Dit plan moet er onder meer voor zorgen dat werkgevers en kleine ondernemers minder belast worden, er meer mensen aan het werk komen en in in bepaalde sectoren, zoals het onderwijs, de salarissen stijgen.

Een van de voorstellen betreft de sociale premies die werkgevers moeten betalen, voor bepaalde leeftijdsgroepen worden die verlaagd. Die verlaging is van toepassing op werknemers onder de 25 en boven de 55 jaar, op moeders die na hun zwangersschapsverlof weer aan het werk gaan en op langdurig werklozen. Daarnaast komen er belastingvoordelen voor kleine ondernemingen en zelfstandigen.

Ook is het voorstel voor de verhoging van salarissen voor onderwijzers, onderdeel van het Onderwijs Carrièreplan, aangenomen. Vanaf 2013 zullen die rond de 30% omhoog gaan, maar volgens een bericht op webportal Origo.hu zal dat plan sneuvelen zodra duidelijk wordt dat de financiële doelstellingen in het economisch hervormingsplan (Széll Kálmán Terv) en het dichten van het begrotingstekort niet gehaald gaan worden. Het Onderwijs Carrièreplan gaat dan op z'n vroegst in 2014 van start. De staatssecretaris voor onderwijs, Rózsa Hoffmann, ontkent dat en gaat ervan uit dat het in januari 2013 gaat beginnen.

Intussen heeft de Hongaarse Nationale Bank (MNB) uitgerekend wat het de staat gaat kosten als het Job Protection Plan wordt uitgevoerd, het toch al grote gat in de begroting voor 2013 zou nog eens worden vergroot met 243 miljard forint, andere bronnen spreken over 300 miljard. Maar volgens de MNB zullen de positieve economische effecten van het plan de schade wel enigzins beperken.

De Hongaarse regering denkt het al bestaande gat van 300 miljard, een van de op te lossen punten in de onderhandeling met het IMF en de EU, naast vele bezuinigingen en belastingmaatregelen, ook aan te kunnen vullen met het invoeren van een meer efficiënte wijze van het innen van belastingen en natuurlijk met het verhogen van accijnzen op tabakswaren, alcohol en benzine. Die gaan in 2013 flink stijgen. Ook wordt geopperd het toch al hoogste BTW tarief van Europa, 27%, met nog eens 1% te verhogen. Op Bloomberg.com viel te lezen dat Iryna Ivaschenko van het IMF vindt dat Hongarije in de ijver om het begrotingstekort te verkleinen teveel nadruk op bezuinigingen en te snelle belastinginkomsten legt, in plaats van op economische groei en het scheppen van een goed investeringsklimaat.

   
>>>> TdS  
>>>> Bron:  diverse media

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije