Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Karády Katalin, 'Een sigaret komt ten einde'

karadi1Vrijdag 10 december 2010 - Afgelopen woensdag was het precies honderd jaar geleden dat de in Hongarije beroemde actrice, filmster en zangeres Katalin Karády werd geboren. Op 8 december 1910 zag ze als Katalin Kanczler in Kőbánya, Boedapest, als een van zeven kinderen in een arbeidersgezin het levenslicht. Ze heeft in de jaren twintig zelfs een tijd in Nederland doorgebracht, als een van de vele Hongaarse kinderen die toen met de kindertreinen naar Nederland kwamen om daar aan te sterken.

karadi2Volgens eerdere bronnen zou Katalin eigenlijk pas in 1912 geboren zijn, maar na speurwerk en gesprekken met bekenden van Katalin bleek dat 1910 het juiste geboortejaar is. In de jaren dertig en veertig speelde ze in vele films en toneelstukken en de door haar gezongen liederen kent menig Hongaar uit zijn hoofd. Met haar diepe warme en soms wat rokerige stem weet ze tot op vandaag nog elke weemoedige snaar te raken en tegelijk met een zachtheid en lichtheid van toon het ondragelijke bestaan te verlichten. Karády werd wel vergeleken met haar tijdgenoten Marlene Dietrich en Zara Leander. Ook Katalin was net als die twee donkerstemmige vrouwen een eigenzinnige en pittige dame met een zeer sterke uitstraling.

In 1951 vertrok Katalin Karády uit Hongarije en via verschillende landen kwam ze uiteindelijk in New York terecht waarna ze een min of meer teruggetrokken bestaan leidde. In de jaren zeventig en tachtig kwam er in Hongarije een Karády revival, haar films werden weer gedraaid en de originele opnames van haar liederen werden op verschillende platen uitgebracht. Karády overleed in New York op 8 februari 1990, vlak na de omwenteling van 1989. Ze werd overgebracht naar Hongarije en lag voorafgaand aan de begrafenis opgebaard in een zeer druk bezochte Szent István Basiliek. Hongarije had haar geliefde filmdiva terug, maar helaas te laat om haar in een nieuw en vrij Hongarije levend te kunnen eren.

Hamvadó cigarettavég (Een sigaret komt ten einde)

Halálos tavasz (Dodelijke lente)

Gyűlölöm a vadvirágos rétet  (Ik haat de wilde bloemenweide)

Hiába menekülsz (Je vlucht tevergeefs)

karadi3

 

karadi4 karadi7 karadi6
>>>> Door: Tom de Smet

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije