Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Roeien met de riemen die je krijgt

art-3-aWoensdag 25 mei 2011 - Roeien met de riemen die je krijgt, dat kan vanaf 24 mei in Boedapest waar de toonaangevende tentoonstelling 'Müvészet a tavon' (Kunst op het meer) in het Városliget park te bekijken is. Dit kan zowel lopend over de promenade, als vanuit een roeibootje waarmee je langs de verschillende werken van kunstenaars uit 17 EU landen kunt varen.

tavon17Ter ere van het voorziterschap van Hongarije van de EU werd de tentoonstelling opgezet door Alexander Tolnay, directeur van het Kiscelli museum, en de leiding van het Museum voor Schone Kunsten. Met een budget van 500.000 euro, waarvan 80% door de Hongaarse overheid is bijgedragen, is in een periode van drie jaar de expositie voorbereid en gemaakt. Deze is een vervolg op die uit het jaar 2000, toen alleen Hongaarse kunstenaars meededen. De organisatie hoopt met deze tentoonstelling, waar je in de zomer met een bootje op het meer kan roeien, ook mensen te trekken die normaliter niet naar musea gaan.

Bij het selecteren van de kunstwerken en de kunstenaars ging de organisatie eerst op zoek naar al bestaande kunstwerken die goed inpasbaar waren op deze locatie. Voor de nieuwe werken werden kunstenaars van naam uitgenodigd die een kwalitatief goed werk konden ontwerpen. Ook moesten de werken een harmonieus geheel vormen met de locatie. Dit meertje ligt in het Városliget park, een groot stadspark dat ter gelegenheid van de Mileniumfeesten in 1896 werd aangelegd om te vieren dat de Hongaren zich 1000 jaar eerder in de Karpaten vestigden.

Grappig, speels en zeer verrassend, zo is de tentoonstelling te benoemen. De Duitse kunstenaar Via Lewandowsky is verantwoordelijk voor het fictieve toilet 'Intergalactica' met als achterliggende gedachte dat als je rondvaart er toch ergens een kleine ruimte moet zijn (maar die niet in gebruik is....), het duo Tea Mäkipää en Halldór Úlfarsson ontwierpen een nieuwe versie van hun eerdere huizenserie. Een ander bijzonder kunstwerk is 'Soul XII' van de Spanjaard Jaume Plensa.
De openingsceremonie vond plaats in het Vasarely Múzeum, waar ook een selectie te zien is van de ontwerpen. Daarna trok men naar de Milleniumbrug die over het meer ligt. De afgelopen dagen nogal wispelturige weergoden waren de organisatie toch gunstig gestemd. Slechts één regenbui werd los gelaten, vlak vóór de opening. De komende dagen worden de puntjes op nog de I gezet. Met name het waterniveau baart zorgen, dat zou zo'n 10 centimeter hoger moeten zijn om de kunstwerken beter tot hun recht te laten komen. Maar teveel water lekt weg uit het meer, een oplossing is nog niet gevonden.

tavon15Er zijn nog veel meer bijzondere kunstwerken te zien. Het is de moeite waard om die vanaf de andere kant van de brug te bekijken, vanaf de promenade vallen ze namelijk niet op, zoals het 'Water-Sail statue' van Günther Ecker, dat hij inmiddels aan het Museum voor Schone kunsten heeft geschonken en 'Tower' ontworpen door Heather Allen.

Ook Nederland en België zijn vertegenwoordigd. De limousine-roeiboot 'Private investigations' van Laurens Kolks kunt u huren om in rond te varen. Paul Segers ontwierp 'The Southern Front ZFU-05'. Van de Belgische kunstenaar Gert Robijns valt 'Good luck, my baby!' te zien. Roeien in de boot van Laurens is een aparte ervaring, dankzij het spiegelglas kunt u onbespied door anderen de kunstwerken bekijken.

In de late middag en avond is het naar verwachting erg druk op het meer, als u een bootje wil huren kunt u beter in de ochtend gaan.

Müvészet a tavon - Art on the lake
Van 24 mei tot 9 september 2011
Meer in Városliget, Boedapest
Huur roeiboot: 1500 Huf per uur
Huur boot Laurens Kolk: 2500 Huf per uur
Works for water - Plans and models
Vasarely Museum, 1033 - Budapest, Szentlélek tér 6.
Open van dinsdag t/m zondag, van 10.00 tot 17.00 uur
>>>> Tekst & foto's: Julius Palacinka

 

art-1 tavon3

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije