Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Waterzuivering

WaterzuiveringDinsdag 4 november 2008 - Hongarije heeft wat betreft watervoorzieningen en waterzuivering een grote achterstand ten opzichte van het EU-gemiddelde. In 2008 had weliswaar 91,3 procent van de huishoudens toegang tot stromend water, slechts 57,2 procent van de huishoudens was aangesloten op het rioleringsstelsel. In 2006 was de hoeveelheid verzameld afvalwater in Hongarije 567.335.000 m3. Hiervan werd 34.488.000 m3 (6 procent) niet behandeld. Hoewel de hoeveelheid verzameld afvalwater over de jaren is toegenomen (een toename van 7 procent tussen 2000 en 2006) en de hoeveelheid onbehandeld afvalwater is afgenomen (een afname van ruim 32 procent tussen 2000 en 2006), zijn de EU-doelstellingen nog niet behaald. Ook het aantal huizen dat aangesloten is op het rioleringsnetwerk stijgt maar langzaam.

Marktontwikkeling
Doordat Hongarije in 2004 lid is geworden van de EU, heeft de Hongaarse regering zich verplicht tot uiteindelijke overname van de Europese regelgeving met betrekking tot de zuivering van afvalwater. Op het moment van toetreding had Hongarije een zodanig grote achterstand op het gebied van waterzuivering dat de EU een overgangsperiode heeft ingesteld. Afhankelijk van de grootte van de gemeente heeft Hongarije uitstel voor het behalen van de EU-richtlijnen met betrekking tot het rioleringsnetwerk, de kwantiteit en de kwaliteit van het gezuiverde water tot 2008, 2010 en 2015. Na 2015 moet ten minste 87 procent van de gemeenten aangesloten zijn op het rioleringsnetwerk en moet 100 procent van het afvalwater gezuiverd worden. Voor de realisatie van deze richtlijnen heeft de EU Structuur- en Cohesiefondsen beschikbaar gesteld.

Import
Eind 2007 was ongeveer 50 procent van de bedrijven in de milieusector in buitenlandse handen. Daarom is het ook niet verrassend om te zien dat meer dan de helft van de omzet in deze sector naar buitenlandse bedrijven stroomt. Afhankelijk van de subsector (afvalverwerking, bodemzuivering, geluidshinderpreventie, luchtzuivering, milieubeheer en advisering, milieutechnologie en waterzuivering) bedraagt het buitenlandse aandeel in de omzet 60 tot 90 procent. De prominente aanwezigheid van buitenlandse bedrijven wordt deels veroorzaakt door het gebrek aan ervaring van Hongaarse bedrijven op het gebied van waterzuivering en de grotere kennis van buitenlandse bedrijven. De belangrijkste bedrijven in de subsector waterzuivering zijn: Hauraton, Öko-Trade, Pureco, REM-FWS en Táborplaszt.

Investeringen
Tussen 2001 en 2006 zijn de totale investeringen in de milieusector toegenomen met ruim 34 procent tot 800 miljoen euro. In diezelfde periode namen de investeringen in de subsector waterzuivering toe met 13 procent tot 343 miljoen euro. Volgens het Hongaars nationaal bureau voor de statistiek zijn de grootste investeerders in de milieusector: de overheid (56 procent), de industrie (14 procent) en de semi-overheid en dienstensector (11 procent).

Overheidsprogramma's en projecten
Het Operationeel Programma 'Milieu en energie' van het Tweede Nationale Ontwikkelingsplan (2007-2013) heeft als een van de prioriteiten het nastreven van gezonde, schone vestigingsplaatsen voor afvalbeheer, rioleringbeheer en verbetering van het drinkwater. Tot 2013 is er meer dan 2,6 miljard euro gereserveerd om de Europese doelstellingen met betrekking tot onder andere waterzuivering te realiseren. Nederlandse bedrijven kunnen aanspraak maken op subsidies uit deze fondsen door een bod uit te brengen op door de EU gesubsidieerde projecten.

Kansen
Door toetreding tot de EU heeft Hongarije zichzelf verplicht om de achterstand die er bestaat op het gebied van waterzuivering in te lopen. Voor de komende jaren kan er in ieder geval een voortzetting van de huidige trend verwacht worden. Dankzij de EU-fondsen is het echter ook niet ondenkbaar dat Hongarije zich sneller dan in de afgelopen jaren zal gaan ontwikkelen op het gebied van waterzuivering.
De Nederlandse waterzuiveringsubsector is onderverdeeld in adviesbureaus en producenten van hardware en technologie. Vooral op het gebied van advies staan de Nederlandse bedrijven internationaal hoog aangeschreven. Daarnaast kent Nederland ook enkele belangrijke internationale leveranciers van waterzuiveringtechnologie.
Zowel de huidige, als de te verwachte groei van deze subsector in Hongarije, de afwezigheid van kennis en technologie bij Hongaarse bedrijven en het feit dat Nederlandse bedrijven daar wel over beschikken maakt deze subsector tot kansrijk. Vooral op het gebied van consultancy, planning en ontwerp van waterzuiveringinstallaties zijn er veel mogelijkheden, maar er bestaat ook een exportpotentieel voor hardware en technologie. Naast investeringen die als doel hebben het zuiveren van verzameld afvalwater via het riool, zouden Nederlandse bedrijven ook een rol kunnen spelen bij de opschoning van gebruikt bronwater en/of afvalwater van fabrieken.

Tekst is met toestemming overgenomen van de site van de EVD.

>>>> Bron  EVD 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije