Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Gastoevoer naar Hongarije gestaakt, consumenten nog niet in problemen

Woensdag 7 januari 2009 - Als onderdeel van de gascrisis heeft de Hongarije de ambassadeur van Oekraïne op het matje te roepen. Premier Gyurcsány heeft een brief gestuurd aan de Russische en Oekraïense premiers en heeft eveneens de hulp ingeroepen van voorzitter Barosso van de Europese Commissie en de Tsjechische premier, de huidige voorzitter van de EU.


De bevolking van Hongarije hoeft voorlopig nog niet te vrezen om in de kou te komen. Hongarije heeft een gasvoorraad die nog voor weken voldoende is. Wel zijn direct maatregelen genomen om de industrie te beperken in het gebruik van gas. Diverse stadsverwarmingbedrijven en elektriciteitscentrales zijn overgeschakeld op stookolie.
Als de situatie langer aanhoudt worden ook scholen en andere instellingen gekort op het gasgebruik. Pas in het laatste geval worden de individuele huishoudens gekort. Diverse winkelcentra hebben inmiddels aangegeven de verwarming lager te zetten.
De problemen spelen ook in de buurlanden, Servië heeft Hongarije al om hulp gevraagd, het land heeft zelf geen gasvoorraad en komt hierdoor nu al in de problemen. Ook in Kroatië, dat slechts voor enkele dagen voorraad heeft, en in Slowakije zijn op korte termijn problemen te verwachten.

 

>>>> Auteur: Allard Wiersma

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije