Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Gascrisis in Hongarije onder controle

Maandag 12 januari 2009 - Ondanks het feit dat Hongarije al sinds vorige week woensdag zonder Russisch gas zit heeft het land tot nu toe nog geen serieuze problemen ondervonden. Landen als Bulgarije, Servië, Slowakije en Bosnië zitten in veel grotere problemen.

De Hongaarse overheid heeft dankzij haar gasvoorraden tot nu toe kunnen zorgdragen voor een ongestoorde gaslevering aan de huishoudens. De dagelijkse benodigde 63 miljoen kubieke meter kan worden aangeleverd.

Uit de voorraden kan per dag 53 miljoen kubieke meter worden gehaald. Verder is de binnenlandse gasproductie opgevoerd naar 9 miljoen kubieke meter. Ook komt inmiddels vanuit westelijke richting 4 miljoen kubieke meter gas, de Oostenrijkse leidingen leveren nu ook Nederlands gas dat via Duitsland naar Midden- en Oost-Europa stroomt.

De bevolking is echter wel opgeroepen spaarzaam te zijn, een kleine overconsumptie van gas kan al tot grote problemen leiden. Ondanks het zeer koude weer wisten de Hongaarse consumenten op vrijdag minder gas te consumeren dan normaal in vergelijkbaar koude periodes. Ook zijn vandaag en morgen diverse scholen gesloten om gas uit te sparen.

Op zaterdag is de geplande werkdag (compensatie van de vrijdag na nieuwjaarsdag) komen te vervallen en verplaatst naar eind maart.

Hongarije biedt inmiddels ook hulp aan buurland Servië en levert indirect ook gas aan Bosnië. In Servië gaat het om 4,5 miljoen kubieke meter, Bosnië krijgt 1,5 miljoen kubieke meter.

>>>> Auteur: Allard Wiersma

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije