Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Landbouw niet langer groeimotor economie

Zaterdag 6 juni 2009 - De Hongaarse agrosector valt in 2009 weg als groeimotor voor het bbp. In 2008 droeg de sector nog 0,5 procent bij aan het bbp. De productiewaarde van de Hongaarse agrosector dit jaar naar verwachting met 10 tot 15 procent dalen.   


Vooral met behulp van EU-structuurfondsen zijn de investeringen in de landbouw in 2008 met 25 procent toegenomen. De verkoop van landbouwmachines is sinds het tweede halfjaar van 2007 met sprongen gestegen.

De agrosubsidies uit Brussel en subsidies uit de staatskas zullen ook de veeteelt ten goede komen. De veestapel is in 2008 opnieuw geslonken. Vanwege het biodieselprogramma heeft koolzaad aan terrein gewonnen.

De verkoop van levensmiddelen zal in 2009 met 3 tot 4 procent afnemen als gevolg van het verminderde besteedbare inkomen. Bijna 70 procent van de verkochte voedingsmiddelen heeft een Hongaarse oorsprong. De overheid wil dit percentage verhogen naar 80 procent. Daartoe is begin 2009 een voedingsmiddelencodex ondertekend. Hierin is vastgelegd wat onder Hongaarse productie wordt verstaan. In de categorie basisvoedingsmiddelen worden producten beschouwd als Hongaars, als deze in Hongarije worden geproduceerd. Eventueel mogen geïmporteerde grondstoffen worden gebruikt als deze niet in Hongarije verkrijgbaar zijn. In het eerste kwartaal van 2009 is de voedingsmiddelenproductie met 1,2 procent gedaald. De export van voedingsmiddelen is in dezelfde periode met 5 procent gestegen en de import is met 10 procent afgenomen.

 

>>>> Bron: EVD

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije