Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse banken krijgen boete kartelvorming

Vrijdag 25 september 2009 - HUF 968 miljoen (€ 3.585.000) dat is de uiteindelijke boete die de Hongaarse Mededingautoriteiten (GVH) hebben uitgedeeld aan 9 Hongaarse banken. Twee creditcardmaatschappijen kregen elk elk een rekening van HUF 477 miljoen.

De banken hebben volgens de autoriteiten de marktontwikkeling tegen gehouden door met 2 grote creditcardmaatschappijen exact dezelfde prijsafspraken te maken. Nog in 1996 hebben de leidende banken met VISA en Mastercard vaste commissies afgesproken. De markt had zich anders kunnen ontwikkelen wanneer de prijsafspraken niet waren gemaakt, de verschillende banken hadden voor 1996 met verschillende creditcardmaatschappijen verschillende afspraken over commissies. Doordat tussen 1996 en 2008 alle banken de zelfde minimum tarieven aanhielden was er van een gezonde concurrentie geen sprake meer, aldus het GVH. Motief voor de boete is dat de twee creditcardmaatschappijen de banken gelegenheid hadden gegeven, zelfs gestimuleerd, om tot een kartel te komen.

De Budapest Bank Zrt. kreeg 188 miljoen, de OTP Bank HUF 281 miljoen, de MKB HUF 84 miljoen, de CIB HUF 91 miljoen, de Erste HUF 107 miljoen, de K&H HUF 127 miljoen, de ING HUF 90 miljoen boete. De boetes zullen in de staatskas gestort worden.

De OTP heeft op een persconferentie laten weten niet eens te zijn met de beslissing van het GVH, maar zal de boete betalen. Mastercard wacht met een reactie tot zij de beslissing van het GVH officieel hebben ontvangen.

>>>> Bron: FN.hu-MTI

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije