Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Politiek overleg faillissement Erick van Egeraat

Garamhegyi ÁbelVrijdag 6 februari 2009 - Op hoog politiek niveau heeft gisteren overleg plaatsgevonden tussen de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos en de Hongaarse Staatssecretaris voor Internationale Economische Betrekkingen Garamhegyi Ábel. Aanleiding was het recente faillissement van het architectenbureau van Erick van Egeraat.

 

 

Eind januari verklaarde de curator van Erick van Egeraat, Mr. R. De Bok van het kantoor De Bok Roijers Gasseling, dat het faillissement door de onderneming zelf was aangevraagd. Naar nu blijkt heeft huisbankier ABN-AMRO een doorslaggevende rol gespeeld in het omvallen van de onderneming.


De Hongaarse regering wil opheldering van Wouter Bos over de reden van het intrekken van de kredieten. Indien dit uit een pure afweging is ten aanzien van de bedrijfsvoering van Van Egeraat, dan heeft de Hongaarse regering daar vrede mee. Het is echter niet ondenkbaar dat ABN-AMRO een beleidswijziging heeft doorgevoerd ten aanzien van risicoafweging van investeringen in Oost- en Midden-Europa in het algemeen en Hongarije in het bijzonder.

Het bezoek van Garamhegyi Ábel aan Nederland moet worden gezien als ‘politieke massage'. Een hernieuwde afweging van het risicoprofiel van Hongarije gevolgd door het terugtrekken van investeringen door ABN-AMRO zou een slecht signaal naar de markt zijn.


De Hongaarse regering is opheldering toegezegd. Als antwoord op de vraag aan Garamhegyi Ábel wanneer duidelijkheid wordt verwacht van de Nederlandse regering, antwoordde de staatssecretaris in perfect Nederlands: ‘geen idee!'.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije