Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

EU-plannen schaden Donau volgens WWF

bakbootkolen-abMaandag 13 december 2010 - Volgens het Wereld Natuurfonds (WWF) zullen de plannen van de Europese Commissie om de bevaarbaarheid van de Donau te verbeteren veel schade toebrengen aan de natuurwaarde en wetenschappelijke waarde van deze rivier. Het WWF heeft dit vorige week in een verklaring naar aanleiding van deze plannen om de zogenaamde bottlenecks uit de rivier te halen, laten weten.

De Donau loopt vanuit Duitsland door vele Europese landen naar de Zwarte Zee en voorziet een groot deel van de bewoners in die landen van drinkwater. Veel belangrijke grensoverschrijdende natuurgebieden liggen langs deze rivier.

Waar het WWF vooral kritiek op heeft zijn de plannen om de knelpunten voor de scheepvaart uit de Donau te halen, zoals bijvoorbeeld de stukken waar moeilijk te varen valt als er laag water is. Daarvoor moeten die delen dieper en breder gemaakt worden met de nodige graafwerkzaamheden en aanleggen van dijken en wegen. Hierdoor zullen de bestaande eco-systemen, flora en fauna geschaad worden.

Volgens het WWF is de benaming bottleneck, knelpunt, nogal vaag en te breed geformuleerd en zullen de plannen de hele loop van de Donau in Duitsland en die in Hongarije betreffen en ook Slowakije waarmee Hongarije voor een groot deel de Donau als grens deelt  Daarnaast zal Roemeniё er erg onder lijden, daar liggen belangrijke door de Europese Unie erkende natuurparken rond de Donau.

Het WWF roept de Donau-landen, in het bijzonder Hongarije op als voorzitter van de EU in de eerste helft van 2011, op om een strategie te ontwikkelen die op korte en lange termijn voordelen oplevert voor de bevolking maar dan wel op een duurzame wijze. Ook moet de waterkwaliteit van de Donau verder verbeterd worden en de visstand, vooral die van de steur, verbeteren.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije