Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Voor gebruik naam 'Budapest' moet je betalen

bmrk-aWoensdag 20 juni 2012 - De gemeente Boedapest was op initiatief van burgemeester Tarlós een mooi plan in elkaar aan het knutselen om bedrijven en zelfstandige ondernemers te gaan laten betalen voor de merknaam 'Budapest'. Nog mooier was dat het niet alleen voor de naam Budapest zou gelden, maar ook voor alle afleidingen en vervoegingen ervan. Maar woensdag heeft de gemeenteraad het voorstel verworpen, eerst moeten de juridische aspecten beter worden onderzocht.

Burgemeester Tarlós en zijn maatjes hadden het zo bedacht: als een bedrijf de naam Budapest in de bedrijfsnaam verwerkt, moet er een vast bedrag van 750.000 forint betaald worden. Dat betekent ook dat websites die Budapest in hun naam hebben verwerkt, dat zouden moeten doen. Voor producten, zoals bijvoorbeeld souvenirs en cadeauartikelen, komt er dan een prijs per geproduceerd artikel. Gesproken wordt over 100 forint per stuk. De gemeente Boedapest heeft duidelijk geld nodig, veel geld, en op deze wijze hadden ze weer wat centen bij elkaar kunnen sprokkelen. 

Maar mag je als gemeente eigenlijk wel geld vragen voor het gebruik van de plaatsnaam? Een slogan of logo, dat bijvoorbeeld duidelijk ter promotie van de gemeente door een reclamebureau is bedacht zoals 'I AMsterdam', kun je niet zomaar gebruiken ter eigen gewin. Dat is vanzelfsprekend. Maar een plaatsnaam printen op een koffiemok, asbakje, petje of t-shirt, hoe zit het daar dan mee?

Hoe zit het, als ik bijvoorbeeld als Nederlander de naam Volendam op het inpakpapier voor mijn vette paling laat drukken, of als ik als Belg op een doosje speculoos de naam Brussel-Bruxelles vermeld? En hoe moet dat dan met die hele kleine pálinka glaasjes in de souvenirwinkels in Boedapest? Die glaasjes zijn zó klein dat je de naam Budapest amper nog kunt lezen. En dan toch als producent per glaasje 100 forint moeten betalen...? De enige variatie op de naam Budapest waarvoor niet betaald zou hoeven te worden is 'Bdpst', dus laten we dat alvast overal op gaan zetten, drukken, printen en graveren. Over een paar jaar herkent iedereen dat dan als 'Budapest', net zoals bijna iedereen in de wereld weet waar 'NY' voor staat. Toch?

>>>>  TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije