Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Horeca tax in gebieden Werelderfgoed

fhszDinsdag 11 juni 2013 - Er komt weer een leuk nieuw Hongaars wetje aan. Voor het gebruik maken van een horecagelegenheid in een gebied dat op de Werelderfgoedlijst staat, zal belasting betaald moeten gaan worden. Per consument moet een café, restaurant, club of disco 20 forint afdragen.

Het voorstel werd vorige week ingediend door Antal Rogán van de Fidesz en Bence Rétvári van de KDNP. Doel van de nieuwe belasting is om gemeenten extra armslag te geven om de orde op straat te kunnen handhaven en om openbare toiletvoorzieningen te kunnen verzorgen. De belasting wordt toegepast voor horecagelegenheden in een gebied dat tot het werelderfgoed behoort en die tussen middernacht en zes uur 's morgens alcohol schenken. Het te belasten bedrag wordt, afhankelijk van in welke categorie de horecatent valt, gebaseerd op de capaciteit of op het aantal werkelijke klanten per vierkante meter.

In de grotten van Aggtelek, op de Hortobágy puszta en in de Abdij van Pannonhalma, allen op de erfgoedlijst, zullen zeker niet veel mensen diep in de nacht nog een pálinka bestellen, maar in de binnenstad van Boedapest ligt dat anders. De wet lijkt er dus op gemaakt te worden om juist daar het uitgaanspubliek, de belasting wordt zeker doorgerekend in de consumpties, extra te laten betalen. Eén bezoekje per consument levert de gemeente 20 forint op. Maak je er een lange kroegentocht van, dan wordt dat snel 100 forint. Het lijkt zo'n klein bedrag, maar op jaarbasis zal dat de gemeentekas aardig vullen.

Er is één regio in Hongarije die, ondanks dat er geen grote uitgaanscentra zijn, ook bij zal moeten dragen. De wijnregio Tokaj staat als cultuurlandschap op de werelderfgoedlijst, en daar vallen ook de dorpen en steden onder. Maar op een paar disco's en nachtkroegen na, wordt in de regio Tokaj voornamelijk overdag gedronken. De vele wijnhuizen in het gebied zijn, helaas, niet geopend in de nacht.

>>>> Tom de Smet  
>>>> Bron: diverse media  

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije