• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije: een verrassend alternatief in Europa

Dinsdag 31 maart 2009 - ‘Leven als God in Frankrijk', is een gevleugelde uitdrukking voor hen die in het zonnige zuiden van Frankrijk weten hoe luxe te leven, te genieten en weten hoe los van Nederlandse stress en ruimtegebrek een haast 'paradijselijk' bestaan te realiseren. Steeds duidelijker wordt dat je als Nederlander ook als 'God' in een land als Hongarije kunt leven. Niet voor niets, want Hongarije biedt net als Frankrijk of Italië veel aantrekkelijke voorwaarden waar de Nederlander naar verlangt.  

Zon, water, goed eten en drinken en het gevarieerde landschap van Hongarije worden vaak genoemd. Het landschap is nét niet te ruig maar wel liefelijk met zacht glooiende heuvels, bossen, meren en rivieren. Het land is minder dichtbevolkt als Nederland maar toch zijn steden en dorpen altijd goed bereikbaar. Het eten, als in goede oude tijden, simpel maar erg smakelijk. Geen Nederlander die de Hongaarse geurige tomaat niet roemt of de Hongaarse kersen en aardbeien niet weet te waarderen.

Zonnebloemen - Foto: Jan van Kuijk


Het land is Midden-Europees met westerse invloeden, maar door de ligging en haar geschiedenis ook zeer mediterraan van karakter. Met ook haar oosterse trekjes is het land zelfs bijna exotisch te noemen. Voor een Nederlander een aantrekkelijke combinatie. Het landschap en de natuur in Hongarije kunnen daarbij gemakkelijk concurreren met vele populaire Europese bestemmingen. Hongarije heeft verder het voordeel dat het financieel heel aantrekkelijk is om er geheel of deeltijds te wonen of de vakantie door te brengen. Hongarije is makkelijk te bereiken per vliegtuig. Er zijn meerdere vluchten per dag en de maatschappij Wizzair vliegt vanaf Eindhoven naar Boedapest. Inmiddels worden ook regionale vliegvelden zoals in Székesfehérvár in hoog tempo ontwikkeld.

Hongarije is een verrassend alternatief voor de populaire vakantiebestemmingen als Frankrijk, Spanje, Portugal en het veel verder gelegen Turkije. Ook de cultuurminnende mensen komen in Hongarije aan hun trekken; er is heel veel te zien en te ontdekken.

Wijngaarden bij Tokaj - Foto: Jan van Kuijk

Hongaren en Nederlanders kunnen ook prima met elkaar overweg. Met name van de Hongaarse gastvrijheid mag een Nederlander dan ook vaak genieten. Eten en drinken in Hongarije doe je samen, je deelt uit wat je hebt en als de kans zich voordoet is er altijd wel een reden te vinden om een feestje te bouwen.

Aan de oever van een meer terwijl de zon ondergaat, met vers gevangen vis, een vuurtje in de openlucht met daarboven een grote ketel vol goulash en lekkere wijn uit de omliggende wijngaarden, doen je vergeten dat je eerst nog naar Frankrijk of Italië wilde. In Hongarije is echt alles wat je als 'God' nodig hebt, overal te vinden, een kredietcrisis verandert weinig aan dit goede gevoel. Ook hier zal, net zoals overal in Europa, de crisis wel weer overgaan.

 

 

Momenteel worden op unieke locaties aan het Balatonmeer projecten gerealiseerd door Nederlandse projectontwikkelaars.
Onder meer wordt in Siófok Waterside Resort gerealiseerd.
Waterside Resort Siófok

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije