• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

December: een maand vol Hongaarse volksgebruiken

Trekken aan een varkensstaart brengt gelukDonderdag 25 december 2008 - De maand december staat in Hongarije in het teken van enkele traditionele volkgebruiken die Kerstmis en Nieuwjaar inluiden. Op Hongarije Vandaag zullen we in twee afleveringen er enkele benoemen. Eén voor de Kerst en één voor Oud en Nieuw.

Deel 2: Het nieuwe jaar komt er aan

Na de Kerst staat het dopen van Jezus centraal in de tradities en gebruiken. Eén van de gebruiken is om wijn naar de kerk brengen om die te laten zegenen en daarmee zieke mensen of dieren te kunnen genezen.

Van 26 tot en met 31 december brengen jonge mannen bezoeken aan zo veel mogelijk mensen om te zingen Zingend langs de deuren de beste wensen over te brengen. Dit gebruik heet ‘regölés'.

In de Nieuwjaarsnacht wordt geprobeerd om op verschillende manieren de toekomst te voorspellen. Jonge vrouwen proberen om de naam van hun toekomstige partner te weten te komen op een wel heel bijzondere manier. Ze maken deegbollen met in iedere bol een papiertje met een jongensnaam. Vervolgens worden de bollen in water gekookt. De bol die het eerste komt boven drijven bevat de naam van hun toekomstige man.

Op de laatste dag van het jaar worden voorspellingen over de hoeveelheid regen van volgend jaar gedaan met een zogenaamde ‘knoflook-kalender' (fokhagyma naptár). Er worden 12 tenen knoflook (symbool van de 12 maanden van het jaar) gezouten en op een rij gelegd. De andere ochtend wordt gekeken welke van knoflooktenen nat zijn. De maand die overeenkomt met de natte knoflookteen, die maanden zullen het komende jaar regenachtig zijn.

Met de gewoonte om veel lawaai te maken vóór het nieuwe jaar worden de kwade geesten in het oude jaar gelaten en wordt ruimte gegeven aan het nieuw jaar.

Om in het nieuwe jaar gelukkig te zijn wordt er gebraden varkensvlees gegeten en wordt aan een varkensstaart getrokken. Het trekken aan de staart van een varken brengt geluk. Vis en kip staat zeker niet op het menu omdat geluk met de vis kan wegzwemmen of met de kip kan wegvliegen.

Om rijkdom in het volgende jaar te kunnen garanderen worden gerechten in allerlei soorten met linzen gegeten.

Pezsg?De meeste pezsg? (de heerlijke bubbeldrank die géén champagne mag heten) wordt verkocht en gedronken in december. Het drinken van pezsg? betekent luxe, het drinken ervan brengt luxe in het komende jaar.

Natuurlijk kunnen de gebruiken lokaal enigszins van elkaar afwijken. Zo wordt in sommige regio's niet een knoflook-kalender gebruikt, maar een uienkalender. Ook andere gebruiken kunnen anders worden toegepast.

 

>>>> Auteur: Nelly Bagdán

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije