• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse kinderen op vakantie in Nederland

svhlogo.jpgDonderdag 11 februari 2010 - De Stichting Vrienden Hongarije nodigt al sinds de val van het Ijzeren Gordijn in 1989 Hongaarse kinderen uit om bij Nederlandse gastouders een vakantie door te brengen. In Hongarije zitten veel kinderen in tehuizen. Een klein percentage van deze kinderen is wees. Maar veel kinderen zijn in die kindertehuizen terechtgekomen omdat de ouders niet langer voor de kinderen konden of wilden zorgen. De stichting wil deze kinderen een onvergetelijke vakantie bezorgen bij gastgezinnen in Nederland. Op deze manier laten wij hen ervaren hoe het is om in een gezin te leven en hiervan de warmte te voelen die wij als Nederlanders als normaal beschouwen.  

In ons werk onderscheiden wij ons door niet te streven naar een éénmalig kontakt, maar spannen wij ons in om de kinderen en gastouders aan elkaar te verbinden voor een langere tijd. De gastgezinnen krijgen de mogelijkheid om in de zomer voor een periode van drie of zes weken, en met de kerst voor een periode van twee weken hun gastkind uit te nodigen. Anno 2010 komen er jaarlijks ongeveer honderd kinderen naar Nederland om vakantie te vieren bij hun gastfamilie. Toch zijn er nog heel veel kinderen die niet naar Nederland kunnen. De stichting komt daarom graag in kontakt met gezinnen die aandacht en zorg willen geven aan deze kinderen.

svhbus2.jpgNadat gastgezinnen zich hebben aangemeld volgt er een intakegesprek. De potentiële gastouders worden in dit gesprek geïnformeerd over hoe de procedure verloopt en zij kunnen hun gedachten en wensen kenbaar maken. Vanuit de stichting wordt er een inschatting gemaakt of het gastgezin bij de doelstelling van de stichting past. Uitgangspunt hierbij is dat de coördinator het gevoel moet hebben "hier zou ik mijn eigen kinderen graag drie weken laten logeren".
Is de aanvraag afgerond dan wordt door de stichting bekeken welk kind goed zou passen bij het bewuste gezin. We doen ons best om kinderen zoveel mogelijk binnen de leeftijdsgroep van de eigen kinderen van het gezin te plaatsen. Is er een geschikte match dan wordt het kind per brief met een foto voorgesteld aan het gezin. Het gezin kan dan via de stichting een briefje terug sturen. Voor zowel de ouders als voor ons is de periode dat we de procedure doorlopen een spannende tijd. Als een kind trouwens voor het eerst naar Nederland komt, dan maakt het gezin een fotoboekje over zichzelf dat het kind tijdens de busrit naar Nederland krijgt. Zo kan hij of zij zich alvast voorbereiden op de nieuwe familie en de vakantie.

svhkinderen3.jpgOok als de vakantie ten einde is willen wij de gastgezinnen graag verder ondersteunen in het kontakt met hun kind . Daarom zijn wij ook op zoek naar mensen die hen als tolk hulp willen bieden. Want elkaar een berichtje via brief of e-mail kunnen sturen kan veel bijdragen aan het opbouwen van de relatie tussen kind en gastgezin. De stichting is een honderd procent vrijwilligersorganisatie en draait dankzij de bijdragen van de gastouders en enkele sponsoren, daarom zijn ook nieuwe gastgezinnen van harte welkom om zich bij ons aan te melden. Voor alle informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen via onze website.

>>>> Door:  Bestuur Stichting Vrienden Hongarije
>>>> Info:  www.gastgezinnen.nl

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije