Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nagyecsér, filmimpressie van een spookdorp

Stille getuigen van Nagyecsér - Foto: Jan van KuijkZondag 19 september 2010 - Ooit moet Nagyecsér een rustig en aangenaam poestadorp zijn geweest. Maar ergens miste het een stap in de vooruitgang en nu is het verworden tot een spookdorp.
We gaan op zoek naar Nagyecsér, terug in de tijd en met een filmcamera in de hand.

In het dorp Mezőnagymihály, tussen Eger en het Tiszameer in, moet je met de auto ergens rechtsaf slaan, volgens de kaart nog zo'n 8 kilometer. De bewegwijzering ontbreekt volkomen, niemand hoeft immers meer in Nagyecsér te zijn.

Waar de bebouwing van Mezõnagymihaly eindigt wordt duidelijk welke schakel Nagyecsér in de ontwikkeling heeft gemist. De weg naar het dorp is het grootste gedeelte van het jaar met de auto onbegaanbaar, zelfs een Land Rover biedt niet altijd uitkomst. De tractor is dan het enige vervoermiddel.



Rondlopend door Nagyecsér geeft een apart gevoel en roept vele vragen op. Het is ongewoon om zó maar een huis binnen te lopen, ook al is het vervallen en onbewoond. Beelden ontstaan over wat zich daar heeft afgespeeld. Wanneer hebben de laatste bewoners de deuren achter zich dichtgetrokken? Waarom trokken zij uit Nagyecsér weg? Wat speelde zich af in de nu leegstaande huizen? Wie woonden daar, wat waren hun vrolijke en wat hun verdrietige momenten?

vervallen en verlaten woning NagyecsérSinds dat haar buurman onlangs uit het dorp is vertrokken, leeft de nu 61 jarige Molnár Lajosné nog alleen in Nagyecsér. Drie jaar geleden verhuisde ze vanuit Mezőnagymihály hier naar toe. Ze werkt voor de gemeente in Mezőnagymihály en legt de weg naar en van haar werk dagelijks te voet af. Een wandeling van anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. In de winter hoeft ze niet te komen dan worden haar boodschappen met de tractor gebracht. De buurman komt zo af en toe nog met groepen naar Nagyecsér.

Wat er van Nagyecsér moet komen is ongewis. Sommige huizen zijn al onherstelbaar vervallen, andere panden kunnen nog worden opgeknapt. Maar in omliggende bewoonde dorpen zijn er genoeg huizen met een bordje 'elado' in de tuin, waarom zou je dan in Nagyecsér een bouwval kopen? De natuur neemt intussen bezit van Nagyecsér, een wederopstanding van het eens zo mooie dorp ligt niet voor de hand. Wij gaan terug, naar de huidige tijd. En we laten het dorp achter in onze herinnering. 

>>>> Tekst, film en foto's: Jan van Kuijk
>>>> Hongaarstalige versie van de film: Az elhagyatott falu Nagyecsér Magyarország (Magyar verzió) 




Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije