Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hoogbejaarde communist Béla Biszku naar de rechtbank

bbszk-bWoensdag 12 september 2012 - Maandag is in Boedapest een voormalige communistische minister van Binnenlandse Zaken, Béla Biszku, aangehouden door de politie en aangeklaagd voor zijn betrokkenheid bij de dood van tientallen burgers in 1956. Biszku, die op donderdag 13 september 91 jaar wordt, is voorlopig onder huisarrest geplaatst.

In februari van dit jaar zijn de juridische procedures gestart. Eerder die maand had de Jobbik partij een officiele aanklacht tegen Biszku ingediend voor de moorden in 1956. Omdat de regels van de New York Convention, van toepassing bij het berechten van oorlogsmisdadigers, nog niet aansloten bij de Hongaarse wetgeving, was het niet mogelijk Biszku eerder te berechten, aldus hoofdaanklager Tibor Ibolya.

Biszku is de nog enig levende hoge leider van de communistische partij en wordt verantwoordelijk gehouden voor moorden op Hongaren in 1956 die aan de revolutie meededen. Ook zou hij als minister van Binnenlandse zaken, van 1957 tot 1961, gepleit hebben voor strengere straffen tegen revolutionairen en meer ter doodveroordelingen. Volgens Tibor Ibolya zijn daarover nog niet genoeg gegevens onderzocht om een aanklacht op te kunnen stellen.

   
>>>> Bron:  diverse media

 

>>>> Lees ook: Hungary and further - De eerste afrekening met een hoge communist

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije