Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Op zoek naar: Szolivejsz-Szolivajsz

edel-2-b-klVrijdag 22 maart 2013 - Dan Brand uit Oosterwolde is al een tijdje op zoek. Niet naar een levende persoon of familie, maar naar een hele generatie tot ver terug in de tijd. Het gaat om de familienaam 'Szolivejsz' of 'Szolivajsz'. Dan Brand heeft zelf al aardig wat informatie achterhaald, maar de gegevens die hij heeft gevonden gaan niet verder terug tot aan het begin negentiende eeuw. Wie kan hem helpen bij zijn stamboomonderzoek?

Begonnen als een vriendendienst, om iets voor een vriendin in Hongarije uit te zoeken, raakte Dan als hobby-genealoog verstrikt in het Hongaarse bureaucratische web, maar na een tijdje gingen toch een aantal deuren, zoals van kerkarchieven, open en ontdekte Dan meer dan hij in eerste instantie gedacht had. Het onderzoek breidde zich uit en meer en meer werd duidelijk dat er tot diep in de achtiende eeuw teruggezocht moet worden.

mariacsabrag-Er zijn nog nazaten van de familie Szolivejsz te vinden in en om Edelény en in Cserépfalu in het Bükk gebergte. De voorouders zouden uit Duitsland naar Hongarije gekomen zijn, als bosarbeiders en bijenhouders trokken ze mee met prins Ferdinand van Saksen-Coburg en Gotha (1816–1885) die op het Kasteel in Edelény ging wonen. Deze prins Ferdinand trouwde met de Hongaarse Mária Antónia Koháry de Csábrág.

De stad Edelény viel tot aan het Verdrag vanTrianon administratief onder het huidige Slowaakse Kosice, toen het Hongaarse Kassa. Wie weet waar Dan verder zou kunnen zoeken in Hongarije? Welke archieven zijn er in bijvoorbeeld in Miskolc, niet ver van Edelény, welke archieven of genealogische of historische vereningen zijn er, of welke bibliotheken zouden materiaal kunnen hebben? En wie weet er meer over de immigratie van de Duitsers (Schwaben) in de achtiende en negentiende eeuw?

Heeft u tips of vragen? Neem rechtstreeks contact op met Dan Brand via e-mail: 

 

Bent u zelf ook op zoek naar iemand en wilt u dat hier vertellen, mail ons!

E-mail:

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije