Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Vakantiegangers aan het Tisza-meer eten geen rundvlees

tto-klDinsdag 8 juli 2014 - Hoewel er volgens de Hongaarse Nationale Dienst voor de Volksgezondheid sinds vorig weekend geen met antrax besmette patiënten meer bijgekomen zijn (momenteel liggen acht personen in het ziekenhuis) en het eten van rundvlees geen risico meer oplevert, laten sommige Hongaren in de de stad Tiszafüred en omliggende regio dat vlees toch maar liever links liggen. 


Vorige week werd in Tiszafüred in vlees van twee illegaal geslachte runderen antrax (miltvuur) aangetroffen en het vermoeden bestond dat het ingevroren vlees via een cateringbedrijf in de consumptieketen terecht was gekomen. Uit laboratoriumonderzoek bleek dat het vlees niet besmet was. Al het in beslag genomen vlees is vernietigd. De politie is begonnen met een onderzoek naar de verantwoordelijken voor de slacht en de verkoop van het vlees.

Het hoofd van de Gezondheidsautoriteit van de provincie Jász-Nagykun-Szolnok liet maandag weten dat alle bewoners, en ook toeristen die gebruik maken van de horeca in dat gebied, rundvlees kunnen eten. Alleen mensen die met mogelijk besmette runderen werken of rauw vlees verwerken, lopen risico. Ook volgens de Nationale Dienst voor de Volksgezondheid is er geen gevaar meer voor besmetting omdat sinds de uitbraak vorige week er geen nieuwe zieken bijgekomen zijn en de incubatietijd is verlopen. Maar aan het Tisza-meer, waaraan de stad Tiszafüred ligt, en waar veel Hongaren en buitenlandse toeristen nu vakantie houden, wordt bij de restaurants en buffetten nauwelijks meer rundvlees gegeten. Een groep kinderen uit Tiszafüred is afgelopen zondag niet op zomerkamp gegaan, omdat de organisatoren van dat kamp in Zánka (provincie Veszprém) het risico wilde vermijden dat er misschien besmette kinderen tussen zouden zitten. Erika Pintér, de burgemeester van Tiszafüred, sprak haar zorgen uit over de vertraagde informatie vanuit de autoriteiten, het heeft veel te lang geduurd voordat er meldingen kwamen over de antrax besmetting. Op dit moment is het ook nog onduidelijk hoeveel mensen het illegale vlees al gekocht hebben en of het, ondanks de geruststellende berichten van de Voedsel en Waren Autoriteit, daadwerkelijk niet meer in omloop is.

Inmiddels zijn uit voorzorg duizenden runderen in de regio gevaccineerd tegen de antrax-bacterie. Nieuwe vaccinatierondes zullen nog plaatsvinden. In de provincie Heves is afgelopen weekend ook iemand besmet geraakt met antrax, hij had zich verwond tijdens het verwerken van een op de boerderij geslacht rund. Of die slacht ook illegaal was, is niet bekend gemaakt. De Nationale Voedsel en Warenautoriteit heeft laten weten dat die besmetting geen verband houdt met die van vorige week in Tiszafüred.

>>>> Bron: diverse media

Update: Volgens dagblad Népszabadság is de man op wiens terrein vorige week de besmette runderen zijn aangetroffen een goede bekende van de Minister van Agrarische Zaken, Sándor Fazekas. Lees: XPatLoop: Hungarian Anthrax Farmer Linked To Fazekas

Meer over de besmetting vorige week in Tiszafüred:

>>>> Antrax aangetroffen in Hongaars rundvlees




Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije