Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Slowakije trekt wet tegen dubbel paspoort in

magyar_szlovakDonderdag 27 januari 2011 - De lucht tussen Hongarije en Slowakije is voor een groot deel geklaard nu de Slowaakse wet die in juli 2010 van kracht werd en het dubbel staatsburgerschap verbiedt toch wordt ingetrokken. Deze wet maakte het mogelijk om het Slowaakse paspoort af  te nemen als er ook een tweede paspoort van een ander land word aangevraagd. Sinds juli 2010 moesten 25 personen hun Slowaakse paspoort inleveren.

Onder die personen was een Nederlander, een Brit, een Italiaan en een aantal Duitsers en Oostenrijkers, maar slechts één Hongaar. En daar was de wet nou precies voor bedoeld, om te voorkomen dat de grote Hongaarse minderheid in Slowakije (ongeveer 500.000 op een bevolking van 5,4 miljoen) weer staatsrechtelijk Hongaar zou worden.

De toenmalige Slowaakse regering onder leiding van Rober Fico reageerde met die wet snel en accuraat op de net daarvoor in Hongarije aangenomen wet voor het dubbel staatsburgerschap. De Hongaarse regering wil daarmee alle niet in Hongarije wonende ethnische Hongaren het recht op een Hongaars paspoort geven. Dat zorgde vorige zomer vooral voor grote spanning tussen Hongarije en Slowakije, in mindere mate ook met Roemeniё en Serviё waar ook ethnische Hongaren wonen. Die twee landen reageerden meer diplomatiek op de Hongaarse nieuwe wet, mede omdat hun relatie beter is dan die van Hongarije en Slowakije.

In een interview met het Hongaarse weekblad Heti Világgazsaság liet de Slowaakse premier Iveta Radičová weten dat de nieuwe Hongaarse regering procedurele fouten heeft gemaakt met het maken van hun wet. Volgens een bilaterale overeenkomst tussen de twee landen hadden ze eerst gezamenlijk moeten overleggen. Dat is niet gebeurd en daarom is volgens Radičová die wet ook niet te accepteren. Maar met de nieuwe Slowaakse tegen-wet is het probleem ontstaan dat iedereen daar nu uitgesloten kan worden van een dubbel paspoort en dat strookt niet met de overeenkomsten die Slowakije heeft met andere landen. Iveta Radičová wil niet dat Slowaakse burgers daarvan de dupe worden. Als oplossing is bedacht dat Slowakije de Hongaarse wet op Slowaaks grondgebied als niet rechtsgeldig beschouwd. Dat betekent niet zo heel veel dus, maar het gezicht van Slowakije naar Hongarije toe is gered, en Hongarije op haar beurt kan de etnische Hongaren in Slowakije als echt Hongaars blijven beschouwen. Slowaakse politieagenten, soldaten, douanepersoneel en openbare ambtenaren mogen enkel Slowaaks staatsburger zijn. De 25 personen die hun Slowaakse paspoort kwijtraakten krijgen dat terug.

>>>> TdS
>>>> Bron:  diverse media

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije