Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Orbán schrijft: rekenschap afleggen

Lexicon-abVrijdag 4 maart 2011 - Tegenwoordig houden veel politici hun eigen blog bij, of ze hebben een facebookpagina. Zo dus ook de Hongaarse premier Viktor Orbán. Tussen de drukke werkzaamheden door beantwoordt hij de vele vragen die bij hem binnenkomen. Themagewijs heeft hij zo in de afgelopen weken een aantal van die vragen beantwoord, afgelopen maandag was dat het thema 'rekenschap'.

De vorige socialistische regering moet volgens hem rekenschap afleggen over de enorme schuldenlast waarmee ze Hongarije hebben opgezadeld. Orbán: 'In onze strijd tegen de schuldenlast vormt het eisen van rekenschap aan die politici die ervoor verantwoordelijk zijn dat het land tot aan de nek toe in de schulden is gestoken de sleutelrol. Als een rechtsgetrouw mens en politicus die zich houdt aan de wet, vraag ik de mensen het rechtssysteem tijd te geven om een hoofdstuk uit het verleden af te sluiten op een geruststellende wijze'. In het zich vernieuwende Hongarije kan het niet worden toegestaan dat er geen gevolgen zijn van verkeerde daden, zoals dat in de acht jaar van de vorige regering wel is gebeurd. Politici zullen rekenschap moeten geven volgens de strengste regels van de wet.'

Orbán heeft inmiddels opdracht gegeven om een speciale anti-corruptie eenheid in het leven te roepen. Die eenheid zal dan zeker de website Korrupédia goed kunnen gebruiken, als ze dat niet al doen. Sinds vorig jaar worden op deze website alle bedrijven, organisaties en personen bijgehouden die in de periode van de 'Socialistische Vrije Democratie' corrupt zouden zijn geweest. Klik op betűrendben voor de alfabetische namenlijst en zie wie er rekenschap moet geven.

Orbán kiest voor het woord 'rekenschap' en vraagt om het rechtssysteem tijd te geven het verleden op een geruststellende wijze af te sluiten. Rekenschap geven, verantwoording afleggen, dat betekent nog niet dat je schuldig bent. En waarom toch gebruikt hij het woord geruststellend?

>>>>  TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije