Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije en Oekraїne één pot nat?

NIT2012-aVrijdag 15 juni 2012 - Hongarije noemt de conclusies in het rapport 'Nations in Transit 2012' van Freedom House, dat vorige week werd gepresenteerd, ongefundeerd en de Hongaarse ambassadeur in de Verenigde Staten heeft inmiddels al protest aangetekend bij de voorzitter van Freedom House (FH). 

 

Het is ook niet echt fijn om op één lijn gezet te worden met Oekraїne, waar de democratie, aldus FH, net als in Hongarije gebukt gaat onder de 'Poetinisering'. En de Viktor van Hongarije en de Viktor van Oekraïne zijn toch ook uit heel ander hout gesneden, of niet soms?

Hoewel de democratie in Hongarije in het rapport Nations in Transit 2012 nog net 'stabiel' wordt genoemd, wordt het samen met Oekraїne genoemd als voorsten in de rij van landen waar de democratie zodanig verzwakt is dat die in gevaar komt. In Nations in Transit 2012 wordt de ontwikkeling van de democratie in de landen van Midden- en Oost-Europa op verschillende punten beoordeeld. Hongarije doet het op veel van die punten slecht, als dat niet verandert loopt Hongarije kans een zeer instabiele democratie te worden.

De Hongaarse ambassadeur in de VS, György Szapáry vindt dat Freedom House het allemaal niet goed heeft onderzocht, een organisatie zoals FH zou volgens hem met een veel professionelere analyse moeten komen en het rapport is volgens hem ook te politiek gekleurd. Het Hongaarse ministerie van Openbare Zaken en Justitie heeft in een verklaring laten weten het rapport ongefundeerd te vinden en dat het deels op verkeerde argumenten berust.

Er zijn natuurlijk landen die het nog veel slechter doen dan Hongarije. En om met Oekraїne vergeleken te worden, dat momenteel vanwege de politieke perikelen en de schending van mensenrechten zeer in de belangstelling staat, is zeker geen compliment. Maar als het - niet met een natte vinger uitgevoerde - onderzoek uitwijst dat het democratisch gehalte in jouw land, net als in de zeven andere in het persbericht genoemde landen, achteruit gaat, kun je ook niet zeggen dat het een politiek gekleurd, lees links complot, is. Dan moet je je toch echt wel even flink achter de oren gaan krabben. Freedom House heeft er immers helemaal geen baat bij om met onjuiste onderzoeksgegevens en interpretaties het ene land beter te beoordelen dan het andere.

>>>> Persbericht Freedom House 

>>>> Rapport Nations in Transit 2012

Meer over de reactie van het Ministerie van Justitie:

>>>> Hungary's democracy "stable" but in decline

>>>>  Tom de Smet
>>>>  Bron: Freedom House, diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije