Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Kroatiё bij de EU, dat wordt nog wat

Zondag 12 juni 2011 - Vrolijk wordt je er niet van, over hoe de Gay Pride in het Kroatische Split is verlopen. Willen we in Europa er echt van zulke homofobische burgers bij? Hoewel de staat Kroatiё nu voldoet aan alle eisen om bij de EU te komen, is het volk daar blijkbaar helemaal nog niet aan toe.

Vorige week heeft de Europese Commissie besloten dat Kroatiё op korte termijn bij de EU kan komen, een jaar geleden leek het erop dat het nog niet zou gebeuren. Een aantal EU landen stond ook niet te springen om ze toe te laten. Het land voldeed niet aan de eisen van mensenrechten, anti-corruptie beleid, beleid tegen criminaliteit en er moesten nog afspraken gemaakt worden over de visserij en dat soort van economische belangen. Hongarije als voorzitter van de EU heeft op haar agenda prioriteit aan toetreding van Kroatiё gegeven, en niet zonder resultaat. In korte tijd blijkt alles opgelost te zijn, en de Europese Commissie heeft er nu wel vertrouwen in. Volgend jaar juli zou Kroatiё al zijn Europese feestje kunnen gaan vieren. Snel zijn de meer technische en juridische drempels (Joegoslaviё Tribunaal) nog even weggehaald en ook de mensenrechten zouden gewaarborgd zijn. Op papier waarschijnlijk, maar in de praktijk gaat de kwestie van mensenrechten de EU en het land nog vast veel last bezorgen.

Want op 11 juni vond een homo-demonstratie plaats in de stad Split plaats die geheel uit de hand liep. De rond de driehonderd deelnemers brachten duizenden tegenbetogers op de been, achter dranghekken vandaan werden de homo's bekogeld met stenen en rotjes. Leuk, zo een mooie stad aan de kust van de Middellandse zee. Fijne mensen daar. Welkom ook bij de EU jullie! Even naar het strand vanuit Hongarije? Ik zou nog maar een jaartje of wat wachten.

Marije Cornelissen, Europarlementariёr Groen Links, was in Split aanwezig en maakte een YouTube filmpje en twitterde erover. Meer daarover op NRC

>>>>  Tom de Smet

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije