Weather data OK.
Boedapest
19 °C
banner Huplaza2016
Weerstation Ciko
Wijn uit Hongarije

Nieuwsbrief


Zeven wonderen der natuur in Hongarije

a-megyerhegyVrijdag 18 februari 2011 - Begin februari zijn de 'Zeven Natuurwonderen' van Hongarije bekend gemaakt. Het Hongaarse internetmagazine Csillágtúra-Origo.hu had hiervoor een poll georganiseerd onder haar lezers. Van de veertien wonderen die kandidaat waren om deze titel te krijgen, zowel natuurgebieden als door mensenhanden ontstaan landschap, is het Megyer-hegy bergmeer met 28,1% van de stemmen als mooiste verkozen.

Deze winnaar is een steengroeve uit de veertiende eeuw nabij het stadje Sárospatak in Noord-Oost Hongarije. In 1907 werd deze groeve verlaten en in de afgelopen honderd jaar onstond hier een bijzonder natuurgebied waarin de werkplaatsen van de mijnwerkers soms nog herkenbaar zijn.

De andere zes winnaars zijn:

album2 - Szalajka Vallei, Bükkgebergte (23%)
Deze vallei is een van de mooiste delen van het Bükkgebergte, Noord-Hongarije, en ook zeer toegankelijk voor toeristen. Met een treintje kun je door het bos langs deze vallei reizen vanaf Szilvásvárad naar de spectaculaire Fátyol waterval.

3 - De Getuige Bergen aan de noordkant van het Balatonmeer (11,1%)
Deze heuvels rond het Tapolca Basin zijn de getuigen van de vulkanische activiteit in de deze regio 3-4 miljoen jaar geleden. Ze werden gevormd toen gesmolten gesteente naar de oppervlakte kwam via scheuren en delen van de grond bedekte. De hoogte van de Getuige Bergen geeft het oorspronkelijke niveau van de grond weer. De vruchtbare vulkanische bodem is goed voor de wijndruiven. De hoogste berg is de Badacsony.

4 - Hámori meer, Lillafüred, provincie Borsod-Abaúj-Zemplen (7,6%)
Dit meer ontstond in de vroege negentiende eeuw toen water uit de beken de Garadna en de Szinva Kreken ging stijgen omdat daar een dam werd gebouwd voor energie voor een ijzerfabriek. Het bekende Lillafüred Hotel Palota staat boven het meer.

5 - Donauknie (5,9%)
Het gedeelte van de Donau tussen Boedapest en Esztergom heet de Donauknie. De heuvels samen met de bocht van de Donau samen vormt een prachtig landschap en ook zijn er veel belangrijke historische monumenten te vinden zoals de kastelen van Visegrád en Esztergom.

gajabaden6 - Gaja Ravijn, provincie Veszprém (4,9%)
De Gaja Ravijn werd uit gesleten door de Gaja beek in de Bakony berg, onderdeel van de Transdanubische Bergen. Ook liggen daar oude Romeinse baden (Római-Fürdö), vlakbij het dorp Bakonynána. Het water van de Gaja valt daar in een door rotsen omgeven meertje.

7 - Bükk Plateau (3,9%)
Het Bükk Plateau ligt in het centrale deel van het Bükk gebergte in Noord-Hongarije en valt onder het Bükk Nationaal Park. Het is een bijna helemaal plat gebied van twintig vierkante kilometer omringd door rotswanden en steile hellingen.

Via de bovenstaande links bij elke winnaar kunt u rechtstreeks naar de website Csillagtúra-Origo.hu voor meer foto's van deze bezienswaardigheden.


 
  • 1000 Resterende tekens
   
 

Zoeken

Borg

smaakvanhongarijebanner182 335

HBN

Banner Matra Hongarije HV

Huis te koop