Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije en de barnsteenroute

Wie zich bezighoudt met de geschiedenis van Hongarije of meer in het algemeen met de samenlevingen die zich in het Karpatenbekken hebben ontwikkeld, merkt al gauw dat er telkens sterke banden waren die dit gebied met nabije of verder af gelegen streken verbonden.

Door Kees Bakker

Zo was het Karpatenbekken erg lang een onderdeel van, of misschien eerder een overloopgebied van de Zuidrussische steppe. Van groot belang waren ook de steden aan de Zwarte Zee waarvan de invloed via de steppevolkeren, maar ook wel via handelsroutes als die over Kiew in het Karpatenbekken doordrong. Vanuit het zuiden, via een stad als Venetië, was de invloed van Byzantium voelbaar en dan waren er aan de andere kant het Karolingische en het Duitse Rijk die diepe sporen nalieten.
In de hierna volgende artikelen komt een communicatiekanaal aan de orde dat vele eeuwen lang de kusten van de Adriatische en die van de Oostzee met elkaar verbond en dat het huidige grensgebied van Oostenrijk en Hongarije doorkruiste. De barnsteenroute, zoals deze verkeersweg is gaan heten, werkte niet alleen dynamische ontwikkelingen in dat gebied in de hand, maar was tevens een van de wegen waarlangs het Karpatenbekken kennis maakte met revolutionaire vernieuwingen die karakteristiek zijn voor de neolitische tijd, de bronstijd en de ijzertijd.

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije