Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Balkan Wereld Muziek Festival & Balkan Conferentie in Pécs

eastwestlogo.jpgWoensdag 28 oktober 2009 - Muziek is de schoonste der kunsten en in zichzelf internationaal. Grenzen tussen mensen omdat ze elkaars woorden niet verstaan, verdwijnen bij de eerste accoorden. Waarom dan een uitgebreide en intellectuele conferentie tijdens het Balkan Wereld Muziek Festival van 4 t/m 7 november over de poort naar de Balkan? Het antwoord op deze vraag zal ik u na afloop van deze conferentie over twee weken geven. Voorlopig is het genoeg om de spannende concerten van dit Festival aan te kondigen. De "Oost West Passage 2009" brengt zeven concerten op drie avonden in de Uránia Bioscoop, van de wereldberoemde Hongaarse Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band tot de voor mij nog onbekende Mostar Sevdah Reunion uit Bosnië-Herzegovina.

 

Allemaal klanken met passie die het hart raken, terwijl de conferentie vooral ons intellect uitdaagt. Is het eigenlijk wel onder woorden te brengen waarom muziek uit de Balkan ons - althans west en oost - samenbrengt? Wat zijn de culturele verschillen en waaruit bestaat ieders identiteit wat betreft religie, land, of ideologie? En een andere vraag, een van de thema's op de conferentie, welke brugfunctie vervulde het Balatonmeer in de tijd van voor de Duitse Unificatie na 1989 waardoor de Oost-West verhouding een volledig andere interpretatie kreeg?

Mij is verzekerd dat een Engelstalige tolk tijdens de conferentie aanwezig is voor niet-Hongaars sprekenden. In ieder geval is de hele website van het festival al in het Engels vertaald. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar. De conferentie is voor iedere belangstellende toegankelijk voor zover er ruimte is.

>>>> Door: Lidewijde de Smet

 

>>>> Datum:  4 t/m 7 november 2009
>>>> Programma:  East West Passage 2009
>>>> Locatie:  Uránia Cinema, Pécs
>>>> Meer info:  Fenyvesi Kristóf, coordinator

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije