Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Management waterleidingbedrijf van Pécs toegang ontzegd

waterleiding.jpgMaandag 5 oktober 2009 - Het rommelt al een tijdje bij het waterleidingbedrijf in Pécs. Sinds het aantreden van de nieuwe burgermeester in de stad, Zsolt Páva (Fidesz), is er een conflict ontstaan tussen Suez Environment Hungária Kft., dat over een minderheidsbelang beschikt in het nutsbedrijf, en de nieuwe leiding van Pécs. Ook voert de Hongaarse dochteronderneming van het Franse moederbedrijf Suez Environnement het management van de Pécsi Vizm? Zrt.

Vanochtend accumuleerde het conflict in het de toegang ontzeggen van de bedrijfsleiding tot het hoofdkantoor. Een bewakingsbedrijf blokkeerde de toegang en liet alleen de werknemers van de Pécsi Vízm? Zrt. naar binnen. Om 09.00 uur vanmorgen hield de burgermeester een toespraak tot de werknemers om een en ander toe te lichten.

Volgens informatie van het Hongaarse persbureau MTI houdt de actie verband met de beslissing van de gemeenteraad van Pécs, afgelopen donderdag, om een bedrijf op te richten - Tettye Forrásház Zrt.- dat volgens plan het waterleidingbedrijf zal overnemen en gaan leiden. Voor het personeel zou er niets veranderen. Tamás Winkler, voormalig directeur van de Hongaarse Drafsport (Magyar Lóverseny Zrt.), nu directeur van het waterleidingbedrijf van Biatorbágy, is verkozen tot algemeen directeur van de nieuwe NV.

De gemeenteraad verklaart het oprichten van de nieuwe locale overheidsinstantie vanwege de door hen geplande overname van het minderheidsbelang van het Franse bedrijf. Op 10 september heeft de gemeente al eenzijdig het samenwerkingscontract met Suez Enviroment Kft opgezegd en heeft zij tot aan de eind september geen overeenkomst kunnen sluiten met het Franse moederbedrijf tot overname van de aandelen en het afsluiten van de juridische kanten aan het verhaal.

Algemeen directeur van Suez Environment Kft., Zoltán Csorba, zei tijdens de zitting van de gemeenteraad dat de stad een onmogelijk tijdsultimatum had gesteld en dat er meer tijd nodig is om de nog steeds geldige contracten te bestuderen en naar andere mogelijkheden om tot een oplossing van het conflict te komen. Hij zei verder dat ondanks de oprichting van Tettye Forrásház Zrt. het bedrijf bereid is om haar diensten te blijven verlenen tot de overname van het Franse aandeel geregeld is of tot wanneer de stad een andere investeerder vindt.

Sinds Zsolt Páva weer burgermeester is van Pécs ligt hij onder vuur van de linkse pers vanwege de volgens deze pers gehouden "Bijltjesdag". Veel voormalige medewerkers van de gemeente zijn vervangen door nieuwe Fidesz-getrouwen. Dit is wat Hongarije te wachten staat, aldus de Népszava, als na de verkiezingen de Fidesz de meerderheid haalt en een volgende regering gaat samenstellen. Overigens was Zsolt Páva zelf burgermeester van Pécs toen in 1995 een minderheidsbelang in de Pécsi Vizm? Zrt verkocht werd aan het Franse bedrijf.

 

 

>>>> Bron: MTI-Népszava

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije