Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Kort economisch nieuwsoverzicht

Maandag 5 oktober 2009 - Op Hongaars economisch gebied is er nu veel te melden. Vandaar een overzicht van het economische nieuws.

Benzine en dieselprijs wellicht omhoog?

Op de wereldmarkt zijn de prijzen van benzine en diesel met respectievelijk 3,1 en 4,5 procent gestegen. Het is nog niet bekend of MOL de prijzen ook gaat verhogen deze week, nadat zij de vorige week aanzienlijke prijsverlagingen heeft doorgevoerd. In Hongarije worden de nieuwe prijzen voor brandstof bij de tankstations op woensdagen aangepast. Het is dus nog even afwachten.

Maatregelen gevraagd om valuta leningen tegen te gaan

De President van de Hongaarse Centrale Bank, András Simor, maakte in Istanboel op een bijeenkomst van het IMF bekend dat de Hongaarse Centrale Bank bij de regering om bevoegdheden heeft gevraagd om de Hongaarse banken te kunnen dwingen het afsluiten van leningen in valuta's zoals de Euro en Zwitserse Franken een stuk onaantrekkelijker te maken voor de Hongaarse consument. Op dit moment is ongeveer 90 procent van de leningen in de particuliere sector afgesloten in valuta-leningen.

Door maatregelen te nemen die de aantrekkelijkheid tot afsluiten van valuta-leningen terugdringen wil Simor voorkomen dat Hongarije bij een eventuele internationale financiële crisis weer zo diep in de problemen komt. Zoals bekend is Hongarije door de huidige crisis één van de zwaarst getroffen landen en heeft het aan moeten kloppen bij het Internationale Monetaire Fonds voor een lening van 25,1 miljard dollar om verdere inéénstorting van de Hongaarse economie te voorkomen. De leningen waren populair vanwege de lage rentes op diverse buitenlandse valuta maar bleken achteraf erg duur te zijn doordat de koers van de Hongaarse munt verzwakte en er meer forinten nodig waren om aflossingen terug te betalen.

Door striktere voorwaarden te stellen bij het afsluiten van een lening in valuta, bijvoorbeeld een strengere beoordeling betreffende de relatie lening en inkomen dan als bij leningen in forint gebruikelijk, wil de Hongaarse Centrale Bank voorkomen dat in de nabije toekomst buitenlandse schulden van het land weer gaan oplopen. Deze maatregelen heeft András Simor ook bij de banken neergelegd en hen is gevraagd deze vrijwillig door te voeren. Tot op heden heeft geen enkele bank zijn beleid in deze richting aangepast. Simor vertelde niet hoe op zijn plannen gereageerd is door de Hongaarse regering.

Standard & Poor stelt vooruitzichten bij

De Amerikaanse bank Standard & Poor stelde afgelopen week de beoordeling van de Hongaarse economie bij van negatief naar stabiel. De goede financiële prestaties, het behoedzame beleid betreffende schulden- en cash management en de liquiditeit is reden voor de bank dat de beoordeling op lange termijn voor Hongarije en de stad Boedapest naar BBB - ging en op korte termijn naar A-3.

FIDESZ wil belastingverlaging en opnieuw onderhandelen over IMF-lening

Wanneer FIDESZ de verkiezingen van 2010 wint zal zij de over de voorwaarden van de lening van het IMF nieuwe onderhandelingen willen opstarten. Hongarije was het eerste land in de regio die vroeg om een lening aan het IMF om volledige inéénstorting te voorkomen. Van internationale kredietverstrekkende organisaties zoals het IMF, de Wereldbank en de Europese Unie kreeg Hongarije een kortlopend stand-by krediet van 25,1 miljard dollar. De stand-by overeenkomst werd afgelopen september met een half jaar verlengd tot oktober 2010. Volgens FIDESZ-woordvoerder Péter Szijjártó was de zwakke regering ingegaan op strengere voorwaarden andere landen in de regio kregen opgelegd, en deze condities dienen herzien te worden. Mihály Varga, voormalig Minister van Financiën van FIDESZ zei dat de voorwaarde om het budgettekort terug te dringen tot 3,8 procent van het BNP niet in steen gebeiteld is en veranderd moet worden.

De prioriteit van FIDESZ is om de economie een nieuwe start te geven om te kunnen groeien. Zondag vertelde Péter Szijjártó aan het Hongaarse persbureau MTI dat tussen de maatregelen om dit te bereiken ook een verlaging van belastingen zal zitten. Verder worden het herstel van diverse familie-vriendelijke uitkeringen en voordelen als kinderbijslag en moederschapverlof weer ingesteld of verhoogd. Ook de nieuwe onroerendgoedbelasting zal geschrapt worden en het budget voor 2010 waarover in november door het parlement wordt gestemd, zal worden herzien.

 

>>>>Bronnen The Guardian/MTI/Portofolio

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije