Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Calculator voor onroerend goed

Woensdag 7 oktober 2009 - De Hongaarse regering start vanaf 15 november aanstaande op internet een calculator waarmee woonhuisbezitters de te betalen onroerend goed belasting kunnen berekenen. Na op de website van de belastingdienst APEH een elektronisch formulier te hebben ingevuld, rekent het systeem automatisch de te betalen belasting uit.

Om weten te komen hoeveel u moet gaan betalen moet u een reeks van gegevens invullen zoals adres, ouderdom, datum eventuele opknapbeurt of restauratie, op welke nutsbedrijven het huis is aangesloten, de afmetingen en ligging van de kamers, soort van onroerend goed en de bereikbaarheid. Wanneer u dit allemaal voor elkaar heeft, krijgt u het resultaat automatisch per e-mail toegezonden. De dienst, zo wordt nog eens extra benadrukt door een woordvoerder, is gratis.

Wanneer op de belastingaangifte het bedrag wordt ingevuld krijgt u geen boete als de belastingdienst na eventuele controle uw stulpje op een andere waarde taxeert.

Vanaf 2010 zijn jachten, vliegtuigen en zware PK luxeautomobielen naast huizen belastbaar. De aangifte moet in 2010 gedaan worden, en wel door diegene die de eigenaar is van het object op 1 januari 2010. Betaling dient te geschieden in twee gelijke delen vóór 30 september 2010.

Maar er is ook goed nieuws, niet iedereen hoeft te betalen. Wanneer uw woning onder 30 miljoen HUF getaxeerd wordt of wanneer dit een tweede huisje betreft en onder een waarde van 15 miljoen HUF blijft. Maar heeft u een derde huis, dan dient u wel te betalen, over het gehele bedrag. Ook zijn er andere vrijstellingen, Deze zijn te vinden op de website van de APEH, na 15 november.

Ander goed nieuws voor de bezitters van dure auto's, boten, vliegtuigen en woonhuizen is dat de grootste oppositiepartij FIDESZ de plechtige belofte heeft gedaan, als zij na de verkiezingen in 2010 aan het stuurwiel staan, dat zij de onroerend goed belasting weer gaan schrappen. Dit aldus András Cser-Palkovics, woordvoerder van de FIDESZ in een schriftelijke verklaring aan het Hongaarse persbureau MTI.


>>>> Bron: MTI

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije