Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

pH-waarde Donau moet onder 9 zakken

visDonderdag 7 oktober 2010 - Het door de rode modder verontreinigde water heeft vanuit de rivier de Marcal via de Rába en de Mosoni- Duna nu ook de Donau bereikt. Dit meldde Tibor Dobson, woordvoerder van een organisatie die in het getroffen gebied de schade aan het inventariseren is, vanmiddag in een gesprek met MTI (Hongaars Persbureau).  Volgens hem is er geen gevaar voor het drinkwater in de steden en gebieden die drinkwater uit de Donau betrekken, zo ook een deel van de hoofdstad Boedapest. Uit voortdurende metingen blijkt dat het drinkwater geen zware metalen bevat.

Ook bleek uit metingen dat in de Rába de pH-waarde vannacht op 9,6 en in de Mosoni-Duna op 9,4 lag, en is de vissterfte in die rivieren niet noemenswaardig, aldus Dobson. Daarentegen is het leven in de Marcal, de rivier waar de rode modder het eerst naartoe stroomde, geheel verdwenen. In de Marcal ligt de pH-waarde nu rond de 12. De pH-waarden in de Rába en Mosoni-Duna zijn sinds vanmiddag al iets aan het zakken. Om de fauna in de Rába en Donau te kunnen redden moet de pH-waarde wel onder de 9 gaan zakken. In de Marcal was het niet mogelijk fauna en flora te redden, doel is dit in de andere rivieren wel te bereiken. Gisteren werd nog gemeld dat de rivier de Donau pas eind deze week met het verontreinigde water in contact zou komen, maar vanmorgen is dat toch al gebeurd.

In de namiddag is door de Hongaarse waterautoriteiten gemeld dat de eerste dode vissen zijn gevonden op de plaats waar de Rába in de Donau uitkomt. Het water ligt daar op dit moment boven de pH-waarde waarin vissen kunnen overleven.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije