Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Kolontár, nog steeds afvoer gif op Torna

torna-aWoensdag 9 februari 2011 - 'Het beekje de Torna is dood en zal voor altijd dood blijven na de rode modderrramp in Kolontár', aldus het Hongaarse dagblad Népszava vorige weekend na berichten van plaatselijke bewoners die niet begrijpen dat het nu onder staatsverantwoordelijkheid vallende aluminiumbedrijf MAL Kft. toch door kan gaan met lozen van giftig afval.

Het zwaar vervuilde water stroomt via pijpleidingen vanuit de opslagbekkens van MAL Kft. in de beek, medewerkers van Népszava hebben met verborgen camera's daar onlangs opnames van gemaakt. Op vier plaatsen zijn pijpleidingen te zien die in een greppel uitkomen, twee kleinere zijn in gebruik en volgens omwonenden komt uit de twee grotere in de avond ook schuimend rood water. Voordat het rode water verder stroomt richting Torna vindt er vermening met gips plaats die de hoge Ph-waarde neutraliseert. Het blijkt dat de politie tot nu toe geen prodedure is gestart vanwege de milieuvervuiling.

Deze week kwam er ook een bericht van Greenpeace veelvuldig in het buitenlandse nieuws. Volgens Greenpeace wordt er rechtstreeks in rivier de Marcal geloosd omdat het bedrijf niet genoeg opslagmogelijkheden heeft. Waarschijnlijk worden er berichten door elkaar gehaald, want de Torna komt uiteindelijk wel op de Marcal uit, maar die rivier ligt kilometers verder van het aluminiumbedrijf in Kolontár vandaan. In het bericht van Greenpeace staat echter niets over een kilometerslange pijpleiding vanaf de fabriek naar de Marcal. Greenpeace heeft de Europese Commissie opgeroepen Hongarije hierover op het matje te roepen.

 
>>>>  Leeuwarder Courant
>>>>  De Morgen.be
>>>>  NOS.nl - Radioverslag David Jan Godfroid

In dit verslag van de NOS wordt het gegeven van de lozing van het gif direct gekoppeld aan het Hongaars Voorzitterschap, weer een smet op hun blazoen, en met de mediawet hebben ze al zo een slechte naam gekregen.......suggestieve vragen, opgeblazen antwoorden...tja, hoe gebalanceerd is de NOS? Straks geef de Hongaarse Mediaraad ze nog een boete. Maar David noemt de naam van de rivier waarop geloosd wordt niet, daarop kan hij niet worden gepakt.

(Redactie HV - TdS)

>>>>  Foto's van lozing gif op Népszava.hu

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije