• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Lappendeken Boedapest moet centraler

astoep2-abDonderdag 3 maart 2011 - De gemeente Boedapest is zo goed als failliet. Een goede reden om de boekhouding op orde te brengen en maatregelen te nemen voor wat meer geld in kas. Een van de plannen is om de openbare diensten te gaan centraliseren.

De stad is onderverdeeld in 24 districten plus de centrale stad. Al deze districten hebben eigen openbare diensten op het gebied van parkeren, stadsontwikkeling, onderhoud van de openbare ruimte et cetera. Wat betreft onderhoud en vernieuwing van straten en pleinen zie je voorbeelden van hoe deze districten langs elkaar heen werken.

astoep7-acIn het vijfde district waar veel straten in de laatste twee jaar opnieuw zijn ingericht met soms mooi, en duur, plaveisel zie je stukken waar niets gebeurd is, dat zijn de eilandjes van de centrale stad. Tussen twee opgeknapte straten in ligt er regelmatig een metertje of vijftig opgelapt asfalt voordat je van beige travertin op grijs natuursteen uitkomt. Het nieuwe en dure, vaak lelijke, straatmeubilair is overal verschillend. Dat ligt niet alleen aan miscommunicatie tussen de districten of met de centrale stad, zelfs binnen hetzelfde vijfde district zie je zulke verschillen. Aannemers en onderaannemers hebben namelijk verschillende leveranciers, afhankelijk van familie- of vriendenbanden en natuurlijk van de centen die er geschoven worden.

Maar burgemeester István Tarlós gaat nu toch zoveel mogelijk diensten en uitvoerders centraliseren. Dan kan hij beter wel meteen een paar mensen aannemen om het een en ander controleren. Want corruptie kent vele wegen, dat kennen ze ook bij de ontwikkelaars van de openbare ruimte, zeker nu de EU er zoveel geld in heeft gestoken. Maar goede controle is niet mogelijk, want de stad zit zonder centen. En daarom heeft burgemeester István Tarlós aangegeven dat de bezuinigingen en het samenvoegen van diensten wel eens pijn kunnen gaan doen op sommige vlakken. Dat doet het ook al zonder die centralisatie, de voorbeelden liggen pijnlijk zichtbaar op straat.

Om toch nog wat extra geld in het laatje te krijgen is Tarlós van plan bezittingen van de stad aan de staat over te dragen. Er wordt gedacht aan verkoop van het Operette Theater, het plein achter de Műcsarnok waar grote manifestaties plaatsvinden en het Trafó Cultuurcentrum. Samen met verkoop van nog een aantal bezittingen moet er 19 miljard forint bij elkaar gesprokkeld worden om, jawel, de kosten van het Openbaar Vervoersbedrijf (BKV) voor het jaar 2011 te dekken. Vanaf 2012 moet de staat inspringen, anders is het BKV ten dode opgeschreven. Het gat in de totale stadsbegroting voor 2011 ligt rond de 55 miljard forint, de schuld is inmiddels gestegen tot 185 miljard forint..., dus of het ooit nog goedkomt met die verschillende stoepjes, paaltjes, lampjes en prullenbakjes?

astoep1-ac astoep5-ac
astoep4-ac astoep3-ac

 

>>>> Foto's & tekst: Tom de Smet
Bovenstaande foto's zijn in het vijfde district binnen een straal van ongeveer 100 meter gemaakt. Dat is een fractie van het district. 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije