Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Rookverbod vanaf juli, bijna overal

rookverb.abcVrijdag 4 maart 2011 - Vorige week hebben meerdere leden van de regeringspartijen een voorstel ingediend waardoor het in alle openbare maar gesloten ruimten verboden wordt te roken. Staatssecretaris van Gezondheidszaken, Miklós Szócska, heeft op een persbijeenkomst zelfs verklaard dat hij gaat stoppen met roken. Hij liet weten dat jaarlijks rond de 28.000 mensen in Hongarije sterven aan het door roken veroorzaakte ziektes.

Het verbod gaat behalve voor openbaar toegankelijke ruimtes - in veel bedrijven, kantoren en instellingen wordt nog gerookt - ook voor de Horeca gelden. Uiteraard komt er vanuit die Horeca en de overkoepelende organisatie daarvan (Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) meteen weerstand tegen een algeheel rookverbod, de omzet zou met 30 tot 40% kunnen dalen en door de crisis is die branche toch al erg kwetsbaar. De MVI stelt voor om die gelegenheden verplicht te stellen bij de deur te laten zien of het en rookvrije zaak is of dat er zowel een rookvrije ruimte als een rokersruimte is. Of dat werkbaar zal zijn, is de vraag. In principe moeten horecazaken al sinds een aantal jaren een rookvrije ruimte bieden. Regelmatig zie je dat een tussenverdieping in open verbinding met de begane grond daarvoor wordt ingericht. Rook stijgt omhoog, dus rookvrij zijn die ruimtes niet.

Volgens het wetsvoorstel zou het verbod in moeten gaan per juli van dit jaar. De regering ondersteunt het voorstel, dus het is bijna zeker dat de regering met een tweederde meerderheid de wet gaat aannemen. Psychiatrische klinieken hoeven geen rookverbod in te stellen en hotels mogen op eigen terrein een gedeelte inrichten voor rokers.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije