Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Schoon drinkwater in Hongarije, met tankwagens of nieuwe installaties?

wtwgnMaandag 26 november 2012 - Mocht het Hongarije niet lukken om op tijd overal in het land de burgers via de kraan van schoon drinkwater te voorzien, op dit moment is veel drinkwater vervuild met arseen en andere gifstoffen, dan kunnen naast de al eerder aangekondigde tankauto's misschien ook de door het Ministerie van Defensie ontwikkelde verplaatsbare zuiveringsinstallaties worden ingezet. Dat zou mooi zijn, want dan hoeft er niet met jerrycans en plastic flessen te worden gesleept.

In veel Hongaarse dorpen en kleine gemeenten is het drinkwater nog zwaar vervuild. Vanaf eind december zullen daarom driehonderd gemeenten door het leger met tankauto's van schoon drinkwater worden voorzien. In alle EU-lidstaten moeten burgers zo snel als mogelijk over schoon drinkwater beschikken, de Europese Unie heeft een aantal jaar geleden voor Hongarije 25 december 2012 als ultimatum gesteld. Als noodoplossing trekken vanaf die datum Hongaarse militairen met tankauto's het land in om water te verstrekken aan de bewoners, op een centraal punt in het dorp kunnen zij de jerrycans komen vullen.

Maar volgens een persbericht van het Ministerie van Defensie en het MTI op de website van de regering zijn er speciale nieuwe zuiveringsinstallaties ontwikkeld die ook gebruikt zouden kunnen worden om in dorpen het water snel te zuiveren. Volgens Zoltán Borbíró, staatssecretaris van het Ministerie van Defensie, valt de ontwikkeling en het gebruik van deze installaties onder hun verantwoordelijkheid, ze zijn eigenlijk bedoeld om legertroepen te voorzien van drinkwater en om te worden ingezet bij rampen als er voor bevolking en hulpverleners geen schoon drinkwater voorradig is.

De nieuwe installaties, die als containers op vrachtwagens gezet kunnen worden, zouden nu goed van pas komen omdat ze op de plaatselijke watervoorzieningen kunnen worden aangesloten. Maar uit het bericht van het Ministerie van Defenisie wordt niet duidelijk wanneer en of dat ook werkelijk gaat gebeuren. In het plaatsje Érmellék, provincie Békés, is er al met een proefinstallatie onderzoek gedaan en daaruit bleek dat behalve de vermindering van andere gifstoffen ook het arseengehalte van 120 microgram tot twee microgram per liter water was verminderd. Als de regering nu een snel besluit neemt, dan kan misschien in een deel van de betreffende dorpen de keukenkraan toch worden open gezet. Tenzij het in de komende maanden heel erg koud wordt en de waterleidingen bevriezen, dan is zo'n tankauto op het dorpsplein ook best handig.

>>>> Redactie HV  
>>>> Bron: Hongaars Ministerie van Defensie  

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije