• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Europese hulp nodig in Hongarije, gif stroomt verder

iszapbullWoensdag 6 oktober 2010 - Volgens de Hongaarse website Origo.hu heeft de Hongaarse staatssecretaris van Milieuzaken in een vraaggesprek aan de BBC laten weten dat het waarschijnlijk nodig is dat de Europese Unie komt helpen bij de ramp met de rode modder in Hongarije. Zowel financiele als technische hulpmiddelen en veel mankrachten zijn nodig voor de gevolgen van de ramp. Het gaat minimaal nog een jaar duren voordat het gebied is schoongemaakt. Volgens staatssecretaris Zoltán Illés zal in het hele gebied de bovenste twee centimeter grond moeten worden verwijderd.

Inmiddels heeft de giftige modder, hoewel enigzins tegengehouden door grote massa's gips die in de rivier de Marcal zijn gestort, en verdund door het vele regenwater van het afgelopen etmaal, via de Marcal nu de provincie Győr-Moson-Sopron bereikt. Het ziet het ernaar uit dat de modder vanavond de rivier de Rába zal bereiken. Eind van deze week wordt verwacht dat de dan nog meer verdunde modder bij de Donau aan zal komen. Volgens Minister van Binnenlandse Zaken, Sándor Pinter is het drinkwater in de regio tot nu toe niet vervuild.

Deze ecologische ramp is de grootste in de Hongaarse geschiedenis, maar volgens deskundigen gaan ook de andere landen rondom Hongarije ermee te maken krijgen als het gif zich via de Donau gaat verspreiden naar Serviё, Roemeniё en Bulgarije.

iszap

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije