Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hoge boete vanwege rode modderramp

rodemodderroodDonderdag 15 september 2011 - Het aluminiumbedrijf MAL Zrt. in Hongarije, waar vorig jaar oktober de rode modderramp plaatsvond, krijgt een boete van 135 miljard forint voor het vervuilen van het milieu. Bij deze ramp kwamen tien mensen om en raakten ruim 150 mensen gewond. Natuur, landbouwgronden en rivieren raakten zwaar vervuild en honderden huizen werden verwoest of onbewoonbaar.

 

Deze hoge boete is bepaald door de plaatselijk milieu autoriteiten. Niet de werkelijke hoeveelheid gevaarlijke modder, 300- 350.000 ton, die uit het reservoir stroomde werd als uitgangspunt gebruikt, maar de totale hoeveelheid opgeslagen gevaarlijk afval van 1,8 miljoen ton.

Advocaat voor MAL Zrt., György Ruttner, noemt dit besluit ongegrond, mede omdat het geen gerechtelijke uitspraak is. Ook vindt hij dat het een verdekte manier is om het bedrijf te nationaliseren en dat naast de milieuramp er nu ook kans is op een economische ramp. Duizenden mensen in de regio rond de aluminiumfabriek zijn voor hun inkomen afhankelijk van het bedrijf.

Zolang er nog steeds geen duidelijke oorzaak voor de ramp gevonden is, zou het bedrijf niet beboet mogen worden, aldus Ruttner. Het lijkt erop dat de staat met deze boete het begrotingstekort van 100 miljard forint probeert op te lossen. Zelfs staatsbedrijven als OTP en MOL kunnen zo een bedrag niet ophoesten en maatschappelijke problemen mogen niet op die manier worden opgelost, liet Ruttner weten.

>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije