• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Ramp rode modder, bedrijfsleiding gaf pas na twintig minuten alarm

visz-Donderdag 4 oktober 2012 - Het is nu twee jaar geleden dat in het Hongaarse Ajka de dijk rond het reservoir van de aluminiumfabriek MAL Zrt. doorbrak, waardoor een enorme stroom chemisch vervuilde rode modder de omgeving overspoelde. De gemeenten Kolontár en Devecser werden het zwaarst getroffen, het leven van honderden mensen werd daar in korte tijd een hel.

Er vielen tientallen gewonden en tien mensen overleefden de ramp niet. Honderden huizen werden onbewoonbaar en de schade aan het milieu, landbouwgronden, rivieren en beken is tot op de dag van vandaag niet goed in te schatten. Nu in 2012 als op warme zonnige dagen de wind waait, wordt de lucht rood van het stof dat achterbleef. van In september begonnen de rechtszaken tegen vijftien personen die werkzaam waren bij de alumiumfabriek. De directie en verschillende managers worden onder meer aangeklaagd voor grove nalatigheid en dood door schuld.

Tijdens een van de rechtzittingen tegen twee van de beklaagden, eind september, kwamen getuigenissen naar buiten over hoe, ondanks dat ze verantwoordelijk waren voor het alarmeren van politie en brandweer, zij er twintig minuten over hebben gedaan om dat uiteindelijk te doen. De hierarchische verhoudingen in het management en misverstanden in de communicatie maakten dat zij niet meteen een besluit namen, maar wel eerst een aantal maatregelen namen om delen van de fabriek stil te leggen. Zelfs een telefoontje vanaf het treinstation in Ajka, de rode modder stroomde verderop al over het spoor, was geen reden om alarm te slaan. Een van de beklaagden dacht, omdat die dag meerdere managers en directieleden aanwezig waren, een van hen dat al gedaan zou hebben.

   
>>>> Bron:  MTI

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije