• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nieuw wijnfeest in Etyek, 18 & 19 mei

ety-ptl-klVrijdag 19 april 2013 - Vorig jaar september vond in het dorp Etyek het laatste grote wijnfestival plaats. Hoofdorganisator Pál Rókusfalvy trok de stekker uit de twee wijnfestivals die jaarlijks plaatsvonden, het Pincefesztivál in de lente en het Kezes-Lábos Fesztivál in de herfst. Een van de redenen om te stoppen, aldus Rókusfalvy, was dat de festivals te groot werden en daardoor hun doel voorbij schoten, namelijk Etyek als goede wijnregio op de kaart zetten.

ety-asztDat is de organisatie ook gelukt. De wijnregio Etyek-Buda doet weer flink mee in de Hongaarse wijnwereld en steeds meer wijn, een klein beetje rood maar vooral wit en mousserend, wordt geëxporteerd, ook naar Nederland en België. Maar het stopzetten van de festivals was geen leuk nieuws voor wijnliefhebbers en feestgangers uit Boedapest en andere delen van Hongarije. Samen met de bus vanuit de stad lekker naar het platteland en daar de hele dag en avond met een glas in de hand van kelder naar kelder wandelen, feesten, een beetje dronken worden en tegelijkertijd een frisse neus halen, dat is helaas voorbij.

ety-csptMaar het gat in de markt wordt deels gevuld, in het komende Pinksterweekend is er weer een wijnfeest in Etyek. Klein van opzet en enkel met de wijnhuizen uit Etyek en omgeving. Rond de twintig wijnkelders zijn open, op sommige plaatsen valt er ook te eten en er zijn ambachtelijke producenten uit de regio aanwezig. Ook ligt de nadruk op overdag en niet op de avond. En die avonden in Etyek waren juist zo mooi, met de heuvels rondom en het licht van de ondergaande zon. Zittend op een muurtje met een glas wijn in de hand, je vrienden om je heen en dan langzaam aan de donkere nacht in glijden... 

De website en facebookpagina van 'Etyeki Borangoló' geven niet veel informatie over welke wijnhuizen er open zullen zijn en of je van tevoren aan moet melden. Misschien dat de organisatie het inderdaad klein, en wat elitair, wil houden. Ga maar eens kijken! Op zaterdag 18 en zondag 19 mei openen de wijnhuizen om 11.00 uur hun deuren. 

>>>> Meer over Hongaarse wijn, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

>>>> Tekst & foto's: Tom de Smet

etyeki

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije