• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wijnfestival in Boedapest: Wijn & Vrouw

bf2006-1klDonderdag 29 augustus 2013 - Sommige wijnliefhebbers kunnen niet meer wachten, als pelgrims staan ze te popelen om over een kleine twee weken naar het 'Mekka' van de Hongaarse wijn te trekken, het jaarlijks in september terugkerende Wijnfestival rondom het Paleis op de Burcht in Boedapest. Dit jaar staat het festival in het teken van de vrouw. Jaja, want ook de Hongaarse wijnwereld ontwikkelt zich van een ouderwets mannenbolwerk tot een jonge hedendaagse sector.

bf06-2-aOp het komende wijnfestival zijn de stands van wijnhuizen waar vrouwen een belangrijke rol vervullen als wijnmaakster, manager of eigenaar herkenbaar aan een logo. We kunnen dus lekker positief discriminerend gaan drinken. Verder is er op de website van het festival niet veel te vinden over hoe het thema Wijn & Vrouw tot uitdrukking gaat komen. Maar, tijdens een van de seminars in het kader van de Wijn Universiteit op de dagen voorafgaand aan het festival, wordt er een presentatie gehouden over het gebruik van Tokaj Aszú in schoonheidsmiddelen en worden de nieuwste wijntrends voor vrouwen behandeld. Tja..., een beetje minder hoog damesbladengehalte zou naar mijn smaak wel mogen, juist de verhalen van de wijnmaaksters zijn het waard om naar te luisteren.

bf06-6abHoewel eerst nog sporadisch, kom je sinds een jaar of vijf steeds vaker vrouwen tegen in de Hongaarse wijnsector. Vrouwen zoals Angélika Árvay, Zsófia Laposa, Orsolya Bodri, Éva Gál Dignis, Adrienn Tóth, Rita Takaró en Birgit en Katrin Pfneiszl timmeren al een tijdje aan de weg, ze hebben ook een duidelijke visie over welke richting Hongarije als wijnland op moet gaan. Vaak zijn vrouwen werkzaam als manager in de verkoop en marketing, maar meer en meer staan ze nu zelf aan het roer, zij bepalen de bedrijfsvoering én maken de wijnen. Sommige van hen zetten het bedrijf van hun vader voort, anderen zijn juist hun eigen wijnhuis begonnen. En vakvrouw Gabriella Mészáros (foto rechts) wordt beschouwd als een van de grootste inspiratoren voor jonge wijnmakers, sommeliers en wijnjournalisten. 

bf06-4bEnfin, of je nu vrouw of man bent, of iets daartussenin, dit festival met jaarlijks tienduizenden bezoekers is echt hét Mekka voor kenners en liefhebbers van Hongaarse wijnen en voor hen die er kennis mee willen maken. En voor wie wat anders dan Hongaarse wijnen drinken wil; Portugal is dit jaar gastland, dus ook bij hun wijnstands valt er veel moois te proeven.

Mocht er tussendoor nog behoefte zijn aan wat anders dan wijn en eten, in de in het Paleis gevestigde Magyar Nemzeti Galéria kun je met een combinatie-ticket de tentoonstelling Monet, Gaugin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai bezoeken en vanaf vrijdag 13 september ook die over Chagall

bf06-3bEn dit jaar is eindelijk het verwarrende bonnetjessysteem afgeschaft, er kan gewoon cash betaald worden. We zullen dus na afloop van het festival geen ongebruikte verfrommelde bonnetjes meer terugvinden in de broekzak.

Het wijnfestival loopt van 11 tot en met 15 september 2013. Woensdag en donderdag is het geopend vanaf 14.00 uur, vrijdag vanaf 12.00 uur en zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur. Elke avond sluit het festival haar deuren om 23.00 uur. Een dagkaart kost 2800 HUF, een vijfdagenkaart 7500 HUF.

Meer informatie over het festival: A Borfesztivál

Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

>>>> Tekst & foto's: Tom de Smet
Budavari fejlec-a

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije